ТРАНСЖИРИ — невідповідності, які необхідно та можливо усунути

опубліковано 29 вересня 2025 року о 15:40

            Трансжири або транс-жирні кислоти (ТЖК), утворюються при обробці олій для створення твердих жирів, які використовуються у випічці, смаженні чи виготовленні напівфабрикатів. Ці жири негативно впливають на здоров'я, підвищуючи ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету.                                     

      З метою дотримання вимог вітчизняного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та регламенту ЄС від 20.12.2006 року №1925/2006  Держпродспоживслужбою видано наказ №18 від 10 січня 2025 року “Про затвердження Плану державного моніторингу щодо вмісту трансжирних кислот на 2025 рік”.                                                                                                                      

       Для лабораторних досліджень передбачено відбір наступних видів харчових продуктів:       

- жири та олії, наявні для споживачів та ресторанів (рослинні олії, олії для салатів та смаження, комбіжири);      

- маргарини та інші види спредів;                                                                                              

- оброблені та домашні харчові продукти  (печиво, булочки (всі види),  тістечка, крекери, круасани);                                                                                                             

- готові до споживання продукти із закладів харчування (усі види смажених та запечених готових до вживання продуктів харчування, що продаються в ресторанах, продуктових магазинах, пекарнях, закладах швидкого харчування, вуличних торговців та інших закладах харчування).

         За результатами лабораторних досліджень, станом на вересень 2025 року, встановлено невідповідності наказу Міністерства охорони здоров’я України №1613 від 16.07.2020 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів» (вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті), а за результатами проведених позапланових заходів державного нагляду (контролю) встановлено наступні причини такого перевищення:          

 - невідповідність продукту «Круасан з начинкою із смаком шоколаду» пов’язана з використанням маргарину для листкового тіста  в якому масова частка трансізомерів у жирі виділеному з маргарину становила 21,5% ;

- невідповідність печива «Бабусині рогалики» пов’язана з використанням маргарину, в якому масова частка трансізомерів  становила 34,5%;

-  не встановлено постачальника інгредієнтів, а саме маргарину, використаного для виготовлення булочки «Ромашка» та його виробника;

- для спреду солодковершкового 72,5% використано жир у якому сума трансізомерів жирних кислот складала - 10,7 %.

         З операторами ринку, у продукції яких були встановлені невідповідності, проведена роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог законодавства про харчові продукти і ними вжито коригувальних заходів, а саме: розпочато використання інгредієнтів, після яких виготовлена продукція відповідає вимогам щодо вмісту трансжирних кислот.






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux