Трансжири або транс-жирні кислоти (ТЖК), утворюються при обробці олій для створення твердих жирів, які використовуються у випічці, смаженні чи виготовленні напівфабрикатів. Ці жири негативно впливають на здоров'я, підвищуючи ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету.
З метою дотримання вимог вітчизняного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та регламенту ЄС від 20.12.2006 року №1925/2006 Держпродспоживслужбою видано наказ №18 від 10 січня 2025 року “Про затвердження Плану державного моніторингу щодо вмісту трансжирних кислот на 2025 рік”.
Для лабораторних досліджень передбачено відбір наступних видів харчових продуктів:
- жири та олії, наявні для споживачів та ресторанів (рослинні олії, олії для салатів та смаження, комбіжири);
- маргарини та інші види спредів;
- оброблені та домашні харчові продукти (печиво, булочки (всі види), тістечка, крекери, круасани);
- готові до споживання продукти із закладів харчування (усі види смажених та запечених готових до вживання продуктів харчування, що продаються в ресторанах, продуктових магазинах, пекарнях, закладах швидкого харчування, вуличних торговців та інших закладах харчування).
За результатами лабораторних досліджень, станом на вересень 2025 року, встановлено невідповідності наказу Міністерства охорони здоров’я України №1613 від 16.07.2020 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів» (вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті), а за результатами проведених позапланових заходів державного нагляду (контролю) встановлено наступні причини такого перевищення:
- невідповідність продукту «Круасан з начинкою із смаком шоколаду» пов’язана з використанням маргарину для листкового тіста в якому масова частка трансізомерів у жирі виділеному з маргарину становила 21,5% ;
- невідповідність печива «Бабусині рогалики» пов’язана з використанням маргарину, в якому масова частка трансізомерів становила 34,5%;
- не встановлено постачальника інгредієнтів, а саме маргарину, використаного для виготовлення булочки «Ромашка» та його виробника;
- для спреду солодковершкового 72,5% використано жир у якому сума трансізомерів жирних кислот складала - 10,7 %.
З операторами ринку, у продукції яких були встановлені невідповідності, проведена роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог законодавства про харчові продукти і ними вжито коригувальних заходів, а саме: розпочато використання інгредієнтів, після яких виготовлена продукція відповідає вимогам щодо вмісту трансжирних кислот.