Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Головне управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області
Спеціалісти Держпродспоживслужби Тернопільщини під час перевірки характеристик продукції в одному з магазинів на території області виявили в продажі подовжувач, який не відповідає необхідним вимогам.
Спеціалісти Держпродсоживслужби в різних районах Тернопільщини за тиждень з 18 по 24 липня перевірили 55 закладів громадського харчування. На 12-ти з них виявили порушення, склали 9 протоколів та 12 приписів. Обстежили 251 об’єкт торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків). На 99-ти з них виявили порушення. Склали 31 протокол та 87 приписів. Перевірили 167 об’єктів торгівлі непродовольчими товарами, на 44-х з них зафіксували порушення. Склали 1 протокол та 44 приписи. Також обстежили 7 перукарень та салонів краси, на 4-х встановили порушення, надали 4 приписи.
На Тернопільщині за минулу добу підтверджено 48 випадків зараження вірусом COVID-19. Станом на 27 липня в області за результатами досліджень методом ПЛР діагноз лабораторно підтвердили у 2773 випадках (2534 випадки – дорослі, 239 випадків – діти). З них 39 летальних, видужали 1713 осіб.
Держпродспоживслужба продовжує проводити моніторингові обстеження щодо дотримання вимог санітарного законодавства в умовах карантину. Спеціалісти районних та міського управлінь перевіряють режим роботи на підконтрольних об'єктах.
Спеціалісти Управління захисту споживачів зауважили, що останнім часом спостерігається збільшення кількості звернень щодо неналежного надання послуг закладами громадського харчування. Йдеться про обважування, обрахування чи інший обман покупця.
На деяких інтернет-ресурсах та в соціальній мережі Фейсбук з’явилося відео, на якому видно, як працівники лабораторії, ймовірно, спалюють пробірки з матеріалами для досліджень. Керівництво Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області взяло дану інформацію під особистий контроль.
Спеціалісти Держпродспоживслужби проводять роз’яснювальні роботи з суб’єктами господарювання щодо вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України щодо діяльності підконтрольних об’єктів у період карантину. Нагадуємо, що в закладах громадського харчування продовжують діяти обмеження.
Спеціалісти Держпродсоживслужби в різних районах Тернопільщини 21-го липня перевіряли підконтрольні об’єкти на дотримання вимог карантину. Зокрема перевірили 12 закладів громадського харчування. На 6-ти з них виявили порушення, склали 3 протоколи та 5 приписів. Обстежили 48 об’єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків). На 27-ми з них виявили порушення. Склали 13 протоколів та 22 приписи. Також перевірили 33 об’єкти торгівлі непродовольчими товарами, на 7-ми з них зафіксували порушення, склали 7 приписів. Обстежили 1 агропродовольчий ринок, а якому виявили порушення і проінформували органи місцевого самоврядування та правоохоронців.
На ринках області збільшується реалізація і асортимент свіжих овочів, фруктів та ягід. За словами директора Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Олега Васильківа, кількість випадків, у яких виявляють завищений вміст нітратів зменшується.
Сказ – одне з найнебезпечніших інфекційних захворювань всіх теплокровних тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи і майже завжди закінчується смертю. Щороку у Тернополі проводять профілактичні щеплення тварин проти цього захворювання.
Спеціалісти районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області щоденно перевіряють виконання вимог постанов Головного санітарного лікаря України, надають роз'яснення та рекомендації, дотримання яких спрямоване на запобігання поширенню COVID-19.
Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів, від 16 липня 2020 року № 2020.2623-fup 12 стосовно виявлення Salmonella Enterica ser. Enteritidis (presence 25/g) і Enterica ser. Infantis (presence 25/g) в м'ясі курячому механічного обвалювання з Польщі (виробництво: Polskamp S.A., PL 14170610 WE, Duchnow, зберігання: Pago Sp. z o., PL 14321108 WE, Blonie), що експортувалися до країн Європи та України (ПМП «Вінтер» м. Луцьк вул. Лідавська,1; та ТОВ «М’ясний торговий дім» м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34).
Звертаємо увагу експортерів та власників місць зберігання, які планують експорт кукурудзи до Соціалістичної Республіки В’єтнам, що у випадку формування партії зернових, яка планується для експорту, необхідно проводити доочищення такої партії, у відповідності до фітосанітарних заходів Соціалістичної Республіки В’єтнам, які розміщенні на офіційному сайті Держпродспоживслужби.
З 11-го по 17 липня спеціалісти Держпродспоживслужби в Тернопільській області в різних районах перевірили 94 заклади громадського харчування, 212 об’єктів торгівлі продовольчими товарами, 163 – непродовольчими товарами та 10 агропродовольчих ринків.
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ в Тернопільській області інформує сільгоспвиробників про те, що у лютому 2020 року набули чинності зміни в європейському законодавстві, які заборонили використання інсектицидів з діючою речовиною хлорпирифос і хлорпирифос-метил. Новий Регламент ЄС планують ввести в дію в жовтні 2020 року. Таким чином, для сировини і продукції виробленої з нового врожаю олійних і зернових в Україні для експорту в ЄС буде діяти ліміт 0,01 мг/кг (ppm). Даний показник є надзвичайно малим і фактично це означає, що забороняється ввезення в ЄС продукції, при виробництві та зберіганні якої застосовувалися дані речовини».
Станом на 20 липня в Тернопільській області за результатами досліджень методом ПЛР діагноз лабораторно підтвердили у 2456 випадках (2245 випадків – дорослі, 211 випадків – діти). З них 34 летальних, видужали 1558 осіб. За минулу добу виявили 26 випадків зараження вірусом COVID-19.
128 днів від початку запровадження карантину в Україні.
За цей період спеціалісти Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели 8938 моніторингових обстежень.
Спеціалісти Держпродспоживслужби перевірили дотримання вимог санітарного законодавства в період карантину в закладах громадського харчування в Теребовлянському районі.
Спеціалісти Держпродсоживслужби в різних районах Тернопільщини 17-го липня перевіряли підконтрольні об’єкти на дотримання вимог карантину. Попри те, що інформаційно-роз’яснювальна робота здійснюється впродовж тривалого часу, в тих чи інших закладах спеціалісти продовжують виявляти порушення.
Спеціалісти Держпродсоживслужби в різних районах Тернопільщини 15-го липня перевірили 10 закладів громадського харчування, виявили 3 порушення та склали 3 приписи. Обстежили 40 об’єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків). На 16-ти з них виявили порушення, склали 8 протоколів та 16 приписів. Також перевірили 67 об’єктів торгівлі непродовольчими товарами, на 5-ти з них зафіксували порушення, склали 5 приписів. Обстежили і 4 агропродовольчих ринки. На одному виявили порушення – склали 1 припис та 1 протокол.
02 липня 2020 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надійшов лист Державної екологічної інспекції у Тернопільській області та матеріали ГУНП в Тернопільській області щодо несанкціонованого звалища побічних продуктів тваринного походження на земельній ділянці біля одного з м’ясопереробних підприємств. Розглянувши матеріали справи, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області було здійснено позапланову перевірку підприємця Ч.
Сектор контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області інформує, що за період дії регулювання роздрібних цін з 18 травня 2020 року по даний час в області 10 суб’єктів господарювання: 9 з них -Товариства з обмеженою відповідальністю та 1- фізична особа підприємець, задекларували 199 цін по 25-ти торговельних точках.
Спеціалісти Держпродспоживслужби спільно з представниками місцевих ЗМІ перевірили 3 підконтрольні об’єкти в обласному центрі.
У Монастириському районі спеціалісти Держпродспоживслужби продовжують відбір проб питної води з підтоплених криниць для проведення лабораторних досліджень. 13-го липня відібрали 20 таких проб у смт. Коропець.
13-го липня у різних районах Тернопільської області фахівці Держпродспоживслужби проводили обстеження суб’єктів господарювання, перевіряючи дотримання карантинних обмежень. Попри те, що інформаційно-роз’яснювальна робота здійснюється впродовж тривалого часу, в тих чи інших закладах спеціалісти продовжують виявляти порушення.
Фахівці Сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області за 1 півріччя 2020 року здійснили 10 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 9 планових та 1 позаплановий.
За минулі вихідні спеціалісти Держпродспоживслужби в Тернопільській області перевірили 36 закладів громадського харчування в різних районах, 56 об’єктів торгівлі продовольчими товарами, 35 – непродовольчими товарами та 8 агропродовольчих ринків.
Черговий раз інформуємо громадськість, представників бізнесу у сфері громадського харчування, ЗМІ, органи місцевого самоврядування щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування.
Компанія «ПРОФІ КЛАБ» за підтримки громадської організації «РЕСТОРАННА ГІЛЬДІЯ» (Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с.Святопетрівське, вул. Шевченка,8) 22 липня 2020 року проводитиме 1-денне практичне заняття по системі харчової безпеки в ресторанному бізнесі за адресою: м.Тернопіль, вул. Чумацька,1.
На Тернопільщині за добу підтверджено 29 випадків зараження вірусом COVID-19. Станом на 13 липня в області за результатами досліджень методом ПЛР діагноз лабораторно підтвердили у 2260 випадках (2066 випадків – дорослі, 194 випадки – діти). Видужали 1415 осіб, 34 випадки мали летальні наслідки.