• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області розповідає про небезпечного карантинного шкідника – середземноморську плодову муху (Ceratitis capitata)
опубліковано 13 березня 2024 року о 13:22

    Свіжі овочі і фрукти завжди користуються попитом у споживачів і, якщо у літньо-осінній період в основному на ринку - плодоовочева продукція вітчизняного виробництва, то у зимово - весняні місяці - більше овочів та фруктів імпортного походження. З надходженням імпортних об’єктів регулювання існує ризик занесення на територію України різноманітних шкідливих організмів, зокрема, такого карантинного шкідника як середземноморська плодова муха (Ceratitis capitata).

    Середземноморська плодова муха є одним з найбільш небезпечних видів шкідників плодових культур у світі. Цей шкідник може пошкоджувати за різними даним від 200 до 260 і більше видів рослин - фруктів, квітів, овочів і горіхів. Віддає перевагу тонкошкірим, стиглим, соковитим плодам таким як - цитрусові, банани, хурма, полуниці, абрикоси, яблука, сливи, черешня, виноград, томати, баклажани тощо. Цей шкідник походить з тропічної Африки, але вже поширився на всіх континентах світу. В Австрії він з’явився в 1954 році, а вже у 1956 році в садах на околицях Відня муха пошкодила 90-100% плодів. У Каліфорнії в 1980–90-х роках збитки від цієї карантинної комахи оцінювали в сотні мільйонів доларів США щорічно. Середземноморська плодова муха належить до родини строкатокрилок (Tephritidae). Доросла комаха за розмірами дещо менша від звичайної домашньої мухи - завдовжки 4,5-5 мм, має специфічне забарвлення. Голова білувато-сіра, з темною смугою на хоботку. Очі винно-червоні з зеленим відблиском (лише в живих комах). Груди блискучо чорні, з жовто-білими плямами, плечі з характерними білими кільцями, черевце жовте з поперечними сірими смугами, крила попелясто-сірого кольору з жовтуватим відтінком.

    Самки середземноморської плодової мухи дуже плодючі, можуть відкладати до 1000 яєць під шкірку дозріваючих плодів, проколюючи її яйцекладом. Личинки, які відродились із яєць, через один-два дні проникають у м’якоть плоду. Процес живлення триває два-три тижні, при цьому пошкоджені плоди передчасно дозрівають і опадають. Личинки виходять із плодів, які опали і майже зовсім розклались, заглиблюються в ґрунт і заляльковуються. Тривалість розвитку шкідника варіює і залежить від погодних умов. При температурі 26ºС розвиток від яйця до імаго відбувається за 18-20 днів, при температурі 16ºС – за 100 днів.

    Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються, стають м’якими. Розрізавши такі плоди, всередині можна побачити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця стають твердими та темнішають. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканина розм’якшується, набуває інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик. Влітку найчастіше пошкоджуються плоди, які мають жовто-оранжеве забарвлення. У плодів з високим вмістом цукру пошкодження супроводжується витіканням солодкого соку, який склеює сусідні плоди. У разі масового розмноження середземноморська плодова муха може повністю знищити врожай плодів та овочів.

    Дорослі комахи за допомогою вітру можуть пасивно переноситись на значні відстані (до 20 км). При міжнародній торгівлі Ceratitis capitata розповсюджується з плодами та садивним матеріалом рослин – живителів з регіонів поширення.       Дорослі мухи можуть перевозитись різними видами транспорту, оскільки здатні виживати без харчуванння протягом тижня, а при наявності джерела живлення – 6-8 місяців. Середземноморську плодову муху можуть виявляти при здійсненні фітосанітарних процедур та фітосанітарній експертизі імпортних фруктів. Незаперечними «лідерами» перевезення цього карантинного шкідника є вантажі цитрусових, а саме - мандарини та апельсини. На території України карантинний режим запроваджено на площі 11,9 га на території Одеської області. Розроблено та прийнято план заходів щодо локалізації та ліквідації вогнищ Ceratitis capitata.

   Щороку на території України, в тому числі і на території Тернопільської області, спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки у період вегетації проводять фітосанітарний моніторинг на виявлення цього небезпечного шкідника за допомогою феромонних пасток. У 2024 році також заплановано здійснення такого моніторингу.

    Щодо вітчизняних виробників плодів, продавців і простих громадян, то необхідно наголосити на недопущенні складування імпортних овочів і фруктів та тари з-під них поряд з плодовими насадженнями чи ягідниками. При виявленні якихось підозр чи невідомих комах необхідно відразу звернутись до фахівців (державного фітосанітарного інспектора) для своєчасного реагування та запобігання поширенню карантинного шкідника.

    Отже, купуючи на ринку фрукти та овочі, ретельно оглядайте їх, аби вчасно розпізнати, чи не містять вони небезпечного іноземного шкідника!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux