З другої декади серпня спеціалісти Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області беруть участь в комісійних обстеженнях щодо готовності до нового навчального року закладів освіти 22 територіальних громад.
Під час комісійних перевірок звертається увага на дотримання вимог Санітарних регламентів для закладів загальної середньої освіти і для дошкільних навчальних закладів. Відповідні норми стосуються: стану утримання території, створення умов для дітей з особливими освітніми потребами, забезпечення меблями, умови для учнів початкових класів, проведення лабораторних досліджень факторів середовища. Основні порушення, які виявлені під час перевірок, насамперед стосуються стану обладнання і харчоблоків, де готуватиметься їжа для дітей:
Серед найбільш поширених порушень: недостатня кількість кухонного та столового посуду, відсутність належних умов для миття рук на харчоблоках та в обідніх залах, недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання, столового та кухонного посуду, потребує оновлення матеріально-технічна база.
Частиною підготовки до навчального року є облаштування укриттів у закладах освіти, які комісійно обстежуємо, рекомендуємо враховувати вимоги щодо забезпечення захисту від дії повітряної ударної хвилі при застосуванні засобів ураження, травмування. Кількість дітей, яка навчатиметься у школі, відповідатиме кількості місць в укриттях, Остаточне рішення щодо формату навчання визначатиме рішення обласної військової адміністрації.
Підготовка закладів освіти до нового навчального року та осінньо-зимового періоду 2023/24 року триває.