В Україні картопля по праву вважається другим хлібом та найбільш масовим продуктом харчування. Україна за обсягом валового виробництва картоплі за даними статистики стабільно входить до п’ятірки найбільших її світових виробників. Щорічно для одержання високого врожаю картоплі потрібний здоровий, якісний насіннєвий матеріал високих генерацій. Економити на посадковому матеріалі не варто, оскільки якісна насіннєва картопля є основою для здорових рослин і багатого врожаю. Потрібно уважно підходити до вибору сорту, купувати картоплю у перевірених постачальників і правильно готувати її до посадки.
Бульби картоплі, призначенні для посадки, мають відповідати вимогам ДСТУ 4013 – 2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови».
Залежно від призначення картоплю по сортам поділяють на:
- столовий (це види, призначені для вживання в їжу і володіють високими підвищеними якостями);
- технічний (види картоплі, використовувані для виготовлення спирту і крохмалю);
- кормовий (отримують спеціально для домашньої худоби);
- універсальний (картопля підходить для будь-якого застосування).
Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надають поради щодо підготовки насіння картоплі до посадки:
Бульби повинні пройти етап яровизації, тобто пророщування, що дозволяє прискорити дозрівання картоплі на 1-2 тижні, а також підвищити врожайність. Але перед тим слід відібрати відповідний матеріал. Це повинні бути коренеплоди середньої величини діаметром 4-5 см, без ознак пошкоджень. Досвідчені агрономи стверджують, що ідеальна вага посадкової бульби становить від 40-100 грам. Набагато менші матеріали зовсім не підходять для посадки, бо в них не вистачить поживних елементів для вирощування нового врожаю. Щоб кожен раз не зважувати картоплю, можна оглядати їх візуально. Оптимальна бульба за розмірами повинна бути рівна курячому яйцю.
При нестачі посадкового матеріалу можна використовувати і більшу бульбу, але багато городників вважають таку посадку нераціональною. Тому занадто великий посадковий матеріал рекомендується розрізати до потрібних параметрів. На кожній з частин повинне залишитися вічко, з якого потім виросте паросток. Чим більше вічок в бульбі, тим краще для майбутнього врожаю. Такий матеріал дає більше пагонів, за рахунок чого і сама картопля краще проросте і дасть багатий урожай. Але варто врахувати таке - бажано, щоб вічка були дрібними. При розділі коренеплода на кілька частин, місця зрізів присипають золою, потім тримають у затіненому приміщенні до появи кірки. Такий метод допомагає збільшити кількість посадкового матеріалу, але має й деякі недоліки - розрізані частини картоплі більш сприйнятливі до захворювань та шкідників, а також піддаються загниванню.
Існує кілька методів пророщування, що дозволяють підготувати картоплю до посадки. За одним із методів бульби потрібно розкласти одним шаром в приміщенні з розсіяним освітленням на 2-3 тижні. Температуру встановлюють в межах 12-15 °C. Також можна скористатися методом вологого пророщування - коренеплоди складають у ящики або кошики верхівками, залишаючи між ними відстань 2-3 см, потім тирсу або торф змочують водою і присипають картоплю. Бульби повинні перебувати у вологому середовищі протягом усього періоду пророщування, який триває 15-20 днів. Не менш дієвим способом є підв’ялювання - картоплю поміщають у сухе місце і тримають протягом 8-10 днів при 15-16 °C.
Щоб захистити коренеплоди від можливих захворювань, слід провести попередню дезінфікуючу обробку. За 2 дні до посадки їх занурюють на 20 хвилин у розчин з 10 г мідного купоросу, 50 г борної кислоти і 10 л води.
Фахівці звертають увагу на головне правило для посадки картоплі, яке полягає у тому, що будь-який обраний сорт картоплі потрібно міняти максимум через п'ять років (можна і раніше, але не пізніше). В іншому разі з кожним роком врожайність картоплі буде падати.
Рекомендовані сорти картоплі для вирощування у нашій зоні:
Найкраще обрати для посадки картоплі ранні сорти, адже вони дозрівають за 45-60 днів після перших сходів. Вже на початку літа, у червні, можна буде куштувати смачну молоду картоплю.
При виборі сорту картоплі варто звернути увагу на такі характеристики:
- кліматичні умови у вашому регіоні;
- особливості вирощування (деякі сорти можуть бути більш вимогливими до умов вирощування чи догляду);
- врожайність;
- стійкість рослини до інфекцій та хвороб;
- стійкість рослини до шкідників;
- розмір і форма;
- використання (деякі сорти підходять для приготування варених страв чи пюре, тоді як інші краще підходять для смаження чи запікання);
- смак (солодкий, нейтральний, трав'яний тощо).
Картопля насіннєва Прада
Надранній столовий сорт картоплі. Середньокрохмальний. Висока лежкість. Стійкий до фітофтори і інших грибкових захворювань. Високостійкий до раку картоплі. Кулінарне використання: універсальний. Середня вага бульби – 104 г. Урожайність – 26,5 т/га.
Картопля насіннєва Беллароза
Ранній столовий сорт, середньокрохмальний (12,6-15,7%). Стійкий до вірусних захворювань, парші, раку картоплі. Кулінарне використання: універсальний. Урожайність – до 32,6 т/га.
Картопля насіннєва Раномі
Ранній столовий сорт. Вміст крохмалю - 12,4-14,4%. Середньокрохмальний. Висока стійкість до макроспоріозу. Чутливий до фітофторозу. Висока стійкість до раку картоплі. Кулінарне використання: універсальний. Середня вага бульби – 93 г. Урожайність – до 28,4 т/га.
Картопля насіннєва Тирас
Ранній столовий сорт картоплі. Висококрохмальний. Хороша лежкість. Стійкий до збудника раку картоплі, стеблової нематоди, парші звичайної, іржавої плямистості бульб. Використання: легко розварюється, тому використовують для пюре, запікання, варіння. Вага бульби 116-140 г. Урожайність (за даними оригінатора) – до 50 т/га в кінці вегетації.
Картопля насіннєва Гранада
Середньокрохмальний (14%). Висока стійкість проти фітофторозу, макроспоріозу, раку картоплі. Висока стійкість проти нематоди. Кулінарне використання: універсальний. Вага бульби 75-100 г. Урожайність – до 21 т/га.
Картопля насіннєва Княгиня
Середньостиглий столовий сорт картоплі. Вміст крохмалю 14-15%, середньокрохмальний. Лежкість середня. Висока стійкість проти макроспоріозу, фітофторозу, раку картоплі. Кулінарне використання: універсальний. Вага бульби – 79-94 г. Урожайність – до 20,2 т/га.
Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській звертають увагу, що дотримання наших рекомендацій обов’язково принесуть плоди у вигляді смачної картоплі та врожайного картопляного поля!