Тернопільщина увійшла до трійки областей, які стали пілотними у реалізації проєкту зі створення центрів підготовки кухарів системи шкільного харчування.
Проект School Chef’s Training Hubs Development зі створення центрів підготовки кухарів системи шкільного харчування реалізується Міністерством освіти і науки України спільно з громадською організацією «Культ Фуд» і громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування» з березня 2023 року у рамках реалізації проєкту «Реформа шкільного харчування», ініційованого Першою леді Оленою Зеленською, Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки, за підтримки посольства Швейцарії і швейцарської агенції розвитку та співробітництва.
22 червня 2023 року на базі Державного навчального закладу «Чортківське вище професійне училище» було відкрито Кулінарний хаб.
Кулінарний хаб - це навчально-практичний осередок з потужним матеріально-технічним, управлінським і навчально-методичним потенціалом, створений на базі закладу професійної (професійно-технічної) освіти, що здійснює підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кухарів, а також співпрацює з питань перепідготовки працівників шкільних харчоблоків.
Протягом травня-червня 2023 року 17 майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти Тернопільщини з професії «кухар» успішно пройшли теоретичну та практичну підготовку за програмою «Підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання в сфері організації роботи та підвищення кваліфікації кадрів для шкільних їдалень».
З 07 по 09.02.2024 року на базі Кулінарного Хабу Державного навчального закладу «Чортківське вище професійне училище» проводяться перші тренінги для кухарів шкільних їдалень в рамках реалізації «Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 року», схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 року № 990-р. Навчання проводилося для сорока кухарів загальноосвітніх навчальних закладів Заліщицької, Товстенської, Заводської територіальних громад. Спеціалісти Чортківського районного управління взяли участь у їх проведенні. Тренінги складались з практичної та теоретичної частини. Під час проведення надано консультації майстрам виробничого навчання щодо удосконалення тематики під час теоретичного тренінгу, які стосувалися впровадження системи НАССР, дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». В ході тренінгу тривали обговорення з проєктним менеджером Громадської організації Є. Клопотенка «Культ Фуд» Вікторією Українець, щодо удосконалення програм перепідготовки кухарів загальноосвітніх закладів. Під час навчання кухарі отримували не тільки знання, але і навчались працювати на сучасному обладнанні, яке значно скорочує час приготування страви, покращує їх якість та естетичний вигляд. Учасники заходу ознайомилися з досвідом організації харчування в територіальних громадах, з новими меню з урахуванням сучасних вимог, новітнім обладнанням для харчоблоків, сучасними технологіями приготування страв, різними формами організації харчування, а також досвідом вирішення проблем, пов’язаних із матеріальним забезпеченням їдалень закладів освіти (можливістю приготування страв без наявності нового технологічного обладнання).
Керівниками відділів освіти громад отримано позитивний досвід запровадження нових підходів до організації харчування дітей.
Адже реформа системи шкільного харчування це про:
- Смачні, корисні й поживні страви у школах та садочках;
- Здоровий розвиток зростаючого покоління;
- Професійне зростання кухарів ЗЗСО і дитячих садочків;
- Можливість роботи на сучасному технологічному обладнанні.
Реальні успіхи втілення реформи в життя – це результат злагодженої спільної роботи Тернопільської обласної державної (військової) адміністрації та районних адміністрацій, департаменту освіти і науки, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та безпосередньо керівників закладів освіти