Лактазна непереносимість у дітей – важливість дієтичного харчування в закладах освіти

опубліковано 21 жовтня 2025 року о 12:27

Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» передбачає індивідуальний підхід до харчування дітей з особливими дієтичними потребами. Це, зокрема, стосується цукрового діабету, харчової алергії, целіакії, лактазної недостатності та вроджених порушень обміну речовин.

Що таке лактазна непереносимість?
Лактазна непереносимість (або лактазна недостатність) — це вроджений або набутий стан, пов'язаний зі зниженням або повною відсутністю ферменту лактази, необхідного для перетравлення лактози — молочного цукру. Через це організм не може засвоювати молочні продукти, що призводить до проблем з травленням.

Основні прояви лактазної непереносимості:

  • здуття та біль у животі;

  • бурчання, підвищене газоутворення;

  • діарея або рідкий стілець;

  • нудота, іноді блювання;

  • загальна слабкість, головний біль, втрата апетиту, прискорене серцебиття.

Продукти, яких слід уникати:

  • усе молоко тваринного походження та кисломолочні продукти (йогурти, сири, сметана тощо);

  • молочні напої (какао, коктейлі);

  • десерти на молочній основі (морозиво, пудинги, торти);

  • страви з прихованим вмістом лактози (супи, соуси, кляри);

  • готові продукти (чіпси, снеки, ковбаси, хліб, напівфабрикати);

  • деякі спеції, вітаміни, ліки та консерви.

Діагностика та організація харчування
Діагностикою лактазної непереносимості займаються гастроентерологи, педіатри, алергологи, неврологи, іноді — генетики. Для організації безпечного харчування в освітньому закладі, батьки повинні надати медичну довідку з рекомендаціями лікаря. На її основі дитині призначається безлактозне меню.

Перед початком кожного сезону заклади освіти погоджують перспективне чотиритижневе сезонне меню з територіальними підрозділами Держпродспоживслужби. Для дітей з лактазною недостатністю складається окреме безлактозне меню.

Рекомендації для батьків та закладів:

  • обирайте продукти з маркуванням «без лактози»;

  • уважно читайте склад продуктів;

  • в закладах громадського харчування запитуйте про наявність молока у стравах;

  • урізноманітнюйте раціон: використовуйте альтернативні рецепти, вегетаріанські страви, кухні світу.

Дотримання безлактозної дієти дозволяє дітям із лактазною непереносимістю повноцінно навчатися, відпочивати та розвиватися без шкоди для здоров’я.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux