Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» передбачає індивідуальний підхід до харчування дітей з особливими дієтичними потребами. Це, зокрема, стосується цукрового діабету, харчової алергії, целіакії, лактазної недостатності та вроджених порушень обміну речовин.
Що таке лактазна непереносимість?
Лактазна непереносимість (або лактазна недостатність) — це вроджений або набутий стан, пов'язаний зі зниженням або повною відсутністю ферменту лактази, необхідного для перетравлення лактози — молочного цукру. Через це організм не може засвоювати молочні продукти, що призводить до проблем з травленням.
Основні прояви лактазної непереносимості:
здуття та біль у животі;
бурчання, підвищене газоутворення;
діарея або рідкий стілець;
нудота, іноді блювання;
загальна слабкість, головний біль, втрата апетиту, прискорене серцебиття.
Продукти, яких слід уникати:
усе молоко тваринного походження та кисломолочні продукти (йогурти, сири, сметана тощо);
молочні напої (какао, коктейлі);
десерти на молочній основі (морозиво, пудинги, торти);
страви з прихованим вмістом лактози (супи, соуси, кляри);
готові продукти (чіпси, снеки, ковбаси, хліб, напівфабрикати);
деякі спеції, вітаміни, ліки та консерви.
Діагностика та організація харчування
Діагностикою лактазної непереносимості займаються гастроентерологи, педіатри, алергологи, неврологи, іноді — генетики. Для організації безпечного харчування в освітньому закладі, батьки повинні надати медичну довідку з рекомендаціями лікаря. На її основі дитині призначається безлактозне меню.
Перед початком кожного сезону заклади освіти погоджують перспективне чотиритижневе сезонне меню з територіальними підрозділами Держпродспоживслужби. Для дітей з лактазною недостатністю складається окреме безлактозне меню.
Рекомендації для батьків та закладів:
обирайте продукти з маркуванням «без лактози»;
уважно читайте склад продуктів;
в закладах громадського харчування запитуйте про наявність молока у стравах;
урізноманітнюйте раціон: використовуйте альтернативні рецепти, вегетаріанські страви, кухні світу.
Дотримання безлактозної дієти дозволяє дітям із лактазною непереносимістю повноцінно навчатися, відпочивати та розвиватися без шкоди для здоров’я.