Період збору грибів в Україні називають сезоном «тихого полювання». Саме вересень – жовтень є найбільш потужним періодом для збору грибів, адже в цей час з’являються маслюки, опеньки, рижики, білі гриби, якими хочеться дуже посмакувати любителям грибочків. Але не забувайте про ризики зібрати і отруйні гриби. Вони масово ростуть поруч з справжніми грибами, причому навіть «грибники – професіонали» не завжди їх можуть розрізнити і з легкістю можуть натрапити на бліду поганку.
Що необхідно зробити перед споживанням грибів? Або Поради грибникам:
Неправильно приготовані та законсервовані гриби можуть викликати ботулізм, важке інфекційне захворювання. Ботулізм – це не отруєння грибами. Причиною хвороби стає саме технологія приготування консервації, тому немає різниці, чи будуть в банці опеньки або мухомори, тому навіть перевірений гриб, такий як боровик або рижик, може перетворитися на отруту. Хвороба починає розвиватися через 2-3 години після вживання зараженої консервації, але інтенсивність проявів залежить від стадії. При наданні допомоги хворому необхідно повідомити лікаря швидкої допомоги про вживання грибний консервації. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Запідозривши харчове розлад, краще звернутися до лікаря протягом першої доби – в цьому випадку є шанси на повне одужання людини. Важливо описати повну картину симптомів, не опускаючи порушення зору, ковтання і інші відчуття в тілі. Діагностика, що виявляє певний тип токсину, займає 3-4 дні, лікування ж ведеться тільки по клінічній картині. Залишки грибів, які їли постраждалі, і інші банки обов’язково відправляють в лабораторію на бактеріологічне та токсикологічне дослідження.
Щоб не захворіти ботулізмом треба дотримуватись основних правил, а саме: їжу треба готувати тільки із доброякісних продуктів; не консервувати в домашніх умовах ( без наявності автоклава) м’ясо та рибу;тримати консерви в прохолодному приміщені - погребі, холодильнику, при температурі не вище +6 ° С; не зберігати домашні заготовки більше одного року; зібрані гриби переробляйте відразу ж - не залишайте їх на завтра; не варто консервувати гриби у герметично закритих банках, їх краще солити і зберігати при температурі не вище 0-30С. Якщо при зберіганні домашніх консервів кришка здулася категорично заборонено не то що їсти, а навіть куштувати такі консерви, щоб оцінити їх смак. Це дуже небезпечно для Вашого здоров’я.
За оперативними даними в Україні, за перші 6 місяців 2025 року було зареєстровано 46 вогнищ ботулізму, в яких постраждали 57 людей, із них семеро дітей. Наразі діагноз «ботулізм» на той час підтверджено у 42 людей. Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби та грибів домашнього приготування та консервів. Ці факти вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування та наражають себе та своїх близьких на смертельну небезпеку.
Увага!!!!!
!!!!!Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
!!!!!Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Бережіть себе та своїх близьких дотримуючись елементарних правил при збиранні та приготуванні грибів!!!!!!