25 квітня 2023 року спеціалісти Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели нараду з працівниками відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. У нараді взяла участь представник уповноваженої лабораторії Держпродспоживслужби - Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Питання, які були розглянуті та обговорені під час наради:
- стан виконання «Плану проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства на 2023 рік», зокрема акцентовано увагу на правилах відбору та доставки води питної, готових страв на якість (калорійність) та безпечність, оформленні документів, видачі результатів лабораторних досліджень;
- результати переобліку об’єктів нагляду у сфері санітарного законодавства у зв’язку із реорганізацією районних управлінь;
- виконання доручень Прем’єр-міністра України, протоколів засідань Державної та регіональної комісій з питань ТЕБ та НС щодо забезпечення населення якісною та безпечною питною водою; співпраця з органами місцевого самоврядування, результати комісійних моніторингових обстежень об’єктів водопостачання, виконання суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства стосовно дотримання зон санітарної охорони об’єктів, здійснення ними виробничого лабораторного контролю якості води питної, тощо;
- здійснення державного санітарного нагляду (контролю) щодо організації харчування дітей у закладах освіти, враховуючи воєнний стан у країні та обмеження, що стосуються проведення планових перевірок, наголошено на доцільності проведення комісійних обстежень дитячих освітніх закладів за участю представників місцевої влади, відділів освіти територіальних громад, надано додаткові роз`яснення щодо погодження чотирьохтижневих сезонних меню для навчальних закладів;
- здійснення заходів державного нагляду (контролю) для отримання документів дозвільного характеру (санітарних паспортів на роботи з джерелами іонізуючого випромінювання та на одержання, зберігання і застосування засобів захисту рослин, пестицидів та мінеральних добрив);
- організація роботи під час розслідування спалахів кишкових інфекцій, спільно з відділами безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Тернопільською державною регіональною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, взаємодія з ДУ «Тернопільський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України»;
- також, спеціалісти наголосили на проведенні підготовчої роботи до оздоровчого сезону, виконання планів-завдань та стан готовності закладів оздоровлення та відпочинку для дітей.