• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Жорсткість питної води: вплив на побут і здоров’я
опубліковано 01 травня 2025 року о 14:14

       Одним із пріоритетних напрямків роботи Держпродспоживслужби є лабораторний контроль якості питної води за бактеріологічними та фізико-хімічними показниками.  Як показує багаторічний досвід - найчастішою причиною невідповідності води питної за фізико-хімічними показниками є її жорсткість.

     Що ж таке – жорсткість питної води? Жорсткість води — це природна властивість води, зумовлена наявністю в ній розчинних солей кальцію і магнію. Вода стає жорсткою під час проходження крізь пласти вапняку. Розчинений у воді вуглекислий газ взаємодіє з вапняком, утворюючи розчинні гідрогенкарбонати. Важливим є географічне розташування підземних покладів мінералів. Вода перетворюється на жорстку залежно від того, скільки мінералів вона приймає, коли переміщається через грунт. Вода, будучи хорошим розчинником, легко збирає і розчиняє мінерали, і утримує у своїй структурі. На Тернопільщині поширені родовища вапняків, тому вода у регіоні може бути жорсткою. Сумарну концентрацію іонів магнію й кальцію у воді називають загальною жорсткістю води. Розрізняють тимчасову і постійну жорсткість води або карбонатну і сталу. Тимчасова жорсткість зумовлюється наявністю кислих карбонатів (гідрокарбонатів) кальцію і магнію, а стала — наявністю сульфатів і хлоридів кальцію та магнію. Тимчасову жорсткість можна усунути за допомогою кип'ятіння, іони кальцію і магнію осідають у вигляді накипу.  Однак позбудитися постійної жорсткості води кип'ятіння недостатньо. Для цього існують специфічні засоби очисти води – фільтри.

    Жорстка вода створює серйозні проблеми відносно будь-якого побутового пристрою, який використовує воду, створює загрозу для побутових приладів, оскільки утворює накип на нагрівальних елементах. Коли окалина наростає, вона обмежує потік води в трубах і може привести до зниження тиску води і навіть блокування. У котлах сольові відкладення погіршують тепловий потік котлів, знижуючи ефективність нагріву.

     Чи впливає жорсткість води на здоров'я людини?

     Природна помірна жорсткість води забезпечує організм людини кальцієм для повноцінного розвитку кісток.

      Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стверджує, що «відсутні переконливі докази того, що жорсткість води негативно впливає на здоров'я людей». Однак інші дослідницькі джерела висувають думку, що потрапляючи в надмірній кількості в організм людини, сполуки кальцію та магнію призводять до появи каміння в нирках і сечівниках, порушують роботу серцево-судинної системи, жовчних проток та опорно-рухового апарату, на стінках кишечнику осідають шлаки тощо.

     Якщо ви користуєтесь  водою з нецентралізованого власного джерела або маєте сумніви щодо якості води питної, рекомендуємо провести дослідження питної води, звернувшись до акредитованої лабораторії або вживати фасовану бутильовану воду промислового виробництва. 

     Бережіть себе та будьте здорові!!


  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux