Завершились комісійні огляди стану готовності закладів освіти Тернопільського району до нового 2023-2024 навчального року. Комісіями, створеними управліннями та відділами освіти, до складу яких входили і представники Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, здійснено виїзди до всіх закладів освіти з метою моніторингу стану їх готовності до навчального року.
В умовах дії воєнного стану, у новому 2023-2024 навчальному році пріоритетними залишаються питання створення безпечного освітнього середовища у навчальних закладах (укриття, запасні виходи), забезпечення комфортних умов для учасників освітнього процесу й поліпшення якості освітньої діяльності закладів освіти, а також забезпечення здобувачів освіти повноцінним харчуванням.
Задля організації освітнього процесу в очній або змішаній формі навчання, органами місцевого самоврядування спільно з керівниками навчальних закладів, проведена відповідна робота щодо забезпечення закладів освіти спорудами цивільного захисту (укриттями), які облаштовані з урахуванням державних будівельних норм, вимог щодо необхідної кількості евакуаційних виходів, наявності водопостачання, водовідведення, вентиляції, обігріву, освітлення, засобів надання медичної допомоги, інтернету. Переважна більшість закладів освіти Тернопільського району мають власні укриття, менша частина використовують укриття, що знаходяться у приміщеннях селищних рад, або сільських закладів культури.
У ході обстежень також зверталась підвищена увага на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя учасників освітнього процесу, облаштування навчальних класів, кабінетів, спортивних залів відповідно до вимог чинного станітарного законодавства, забезпечення питною водою гарантованої якості, здійснення належного медичного обслуговування, наявності умов для дотримання особистої гігієни, достатньої кількості засобів для дотримання дезінфекційного режиму в освітніх закладах, облаштування шкільних харчоблоків відповідно до вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
В усіх закладах освіти Тернопільського району проведено необхідні поточні, а в окремих – капітальні ремонтні роботи навчальних класів, рекреацій, спортивних та актових залів, санвузлів, харчоблоків та приміщень їдалень, медичних кабінетів. Придбано нові меблі, що відповідають віковим та ростовим особливостям дітей, мультимедійні засоби для навчання, комп’ютерну техніку.
Окрім того, навчальним закладам погоджено сезонне чотиритижневе меню на осінній період та асортимент буфетної продукції, складені за принципом безпечного та здорового харчування, відслідковано постачальників харчових продуктів у заклади освіти.
За результатами проведених заходів спеціалістами Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надані рекомендації щодо поліпшення умов освітнього процесу.