Для того, щоб отримувати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно:
дотримуватись особистої гігієни, перед вживанням фруктів, овочів та зелені необхідно їх добре мити, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
кращий спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати овочі та фрукти у воді на 20-30 хвилин, також зменшує кількість нітратів варіння та бланшування овочів;
очищуйте шкірку овочів, адже в цей час вона є швидше джерелом нітратів, аніж вітамінів, це особливо стосується огірків, кабачків, редису, картоплі, яблук;
нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, тому не вживайте товсті стебла зелені кропу, шпинату, петрушки, вирізайте качан і товсті прожилки у листках капусти, листовому салаті, тощо;
перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
На території агропродовольчих ринків м. Тернополя проводиться реалізація ранніх овочів та фруктів, які безпечні до вживання за вмістом нітратів, державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи ТРДЛ Держпродспоживслужби проводиться щоденний контроль кожної партії, які поступають на реалізацію.
Огірок: надходить із Закарпаття, Тернопільського р-ну, середній вміст нітратів 116-204мг/кг при нормі 300мг/кг
Капуста (рання): надходить з Македонії, Закарпаття, середній вміст нітратів 690-714мг/кг при нормі 900мг/кг.
Капуста (пекінська): надходить з Закарпаття, середній вміст нітратів-740мг/кг при нормі 2000мг/кг
Томати: надходять із Умані, Єгипту, Туреччини, середній вміст нітратів 50-59мг/кг при нормі 150мг/кг.
Редис: надходить із Закарпаття, Заліщиків, середній вміст нітратів - 970-1100мг/кг, при нормі 2400мг/кг.
Кабачки: надходить із Закарпаття – середній вміст нітратів 319мг/кг при нормі 400мг/кг.
Картопля (рання): надходить із Франції, Єгипту - середній вміст нітратів 130-197 мг/кг при нормі 250мг/кг.
Перець солодкий: надходить із Туреччини, Єгипту - середній вміст нітратів 97-102мг/кг при нормі 400мг/кг.
Баклажани: надходить із Туреччини, Єгипту - середній вміст нітратів 148-184мг/кг при нормі 200мг/кг.
Цибуля (перо): надходить із Заліщиків, Львова - середній вміст нітратів 173-200мг/кг при нормі 800мг/кг.
Зелень: надходить із Тернопільщини - середній вміст нітратів 182мг/кг при нормі 2000мг/кг.
Полуниця: надходить із Закарпаття – середній вміст нітратів 48-49мг/кг при нормі 60мг/кг.
Вся рослинна продукція, що піддавалась лабораторному випробуванню на вміст нітратів на агропродовольчих ринках м. Тернополя, є безпечною.