• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Як виростити птицю в приватному домогосподарстві?
опубліковано 24 квітня 2023 року о 10:26

   Птахівництво – одна з найбільш скороспілих галузей тваринництва. Вона успішно розвивається як в промислових так і в домашніх умовах, однак вимагає створення відповідних умов годівлі та утримання:

  • оптимальної вологості повітря;
  • режиму освітлення і провітрювання;
  • збалансованого раціону і дозування харчування;
  • необхідного температурного режиму;
  • ветеринарно-профілактичних заходів.

   Порушення хоча б однієї з цих вимог - призводить до зниження продуктивності птиці, появи різних захворювань інфекційної та неінфекційної етіології.

   Значно легше доглядати за курчатами, якщо їх виводить квочка.

   Якщо курка весь час проводить в гнізді, і видає при цьому характерні звуки (квокче) - вона готова до насиджування. Найбільш сильно інстинкт насиджування розвинений у курок несучок. Квочці потрібно виділити окреме зручне місце, далеко від інших курей і підкласти під неї яйця. Яйця бажано брати свіжі, не старше 3-х днів. Їх кількість визначається розмірами курки, але оптимально буде, якщо не підкладати більше 20 яєць. Очікувати появи курчат можна приблизно через 20 днів. Деякі квочки за весь цей час не злазять з гнізда навіть поїсти. В такому випадку курку потрібно раз в два дні знімати і годувати насильно. Оскільки не всі курчата з`являються на світ одночасно, буває так, що квочка кидає яйця, що залишилися і йде гуляти з курчатами, що уже вилупилися. Щоб цього не сталося, курчат по мірі появи потрібно забирати і поміщати в окрему коробку. На 23 добу усіх разом можна помістити в спеціально відведене приміщення. Головні плюси вирощування курчат з квочкою в тому, що вона оберігатиме дитинчат від хижаків і небезпек, зігрівати їх своїм теплом і вчити вибирати корм і орієнтуватися в навколишньому середовищі, але через чотири тижні вони можуть обходитися без неї.

    Тим, хто вирішив купити для розведення вже виведений молодняк, клопоту буде набагато менше. Як вибрати здорових і міцних пташок, основною ознакою здоров'я є їхня здатність: стійко триматися на ногах, добре і спритно переміщатися, намагатися клювати предмети, що знаходяться навколо.

    Основні вимоги до приміщення, де знаходяться курчата, це: сухість і чистота; підтримання належної температури і вологості та грамотно обраний режим освітлення та вентиляції.

    Перш за все, до появи у пташнику курчат, його чистять, дезінфікують, укладають суху пухку підстилку, перевіряють наявність захисту від гризунів.

    У приміщенні виділяють секцію, де встановлюють електричний обігрівач чи використовують грілки. Перші два дні температуру повітря підтримують на рівні 35-32 градуси, потім через кожну декаду знижують на 3-5 градусів, і до місячного віку курчат її доводять до 22-24 градусів, з 30 по 60-й день – до 22 градусів. Вимірювати температуру зручно за допомогою розташованого усередині пташника термометра. Краще, якщо прилад буде закріплений трохи вище підлоги, на рівні курчати.

    Щільність розміщення – 25 курчат на 1 квадратний метр підлоги пташника до 30-денного віку і 16 – від 31 до 60-денного віку.

    Світловий режим у перший тиждень має тривати 23 години. Перші кілька днів лампи майже не вимикають зовсім, це допомагає пташенятам активніше харчуватися, рухатися і рости. Потім пташенят починають поступово привчати до темряви, вимикаючи освітлення спочатку на 15 хвилин, потім на півгодини, з кожним днем збільшуючи час на відпочинок, поступово скорочуючи до 8-9 годин.

    Відносна вологість у приміщенні має бути 60-70%. За безвітряної сонячної погоди курчат випускають на вигул спочатку на 20-15 хв, а пізніше на декілька годин. Молодняк старшого віку перебуває на вигулі весь день. Перебування на сонці є важливо для профілактики рахіту та інших захворювань, викликаних дефіцитом вітамінів і порушенням обміну речовин.
Для годівлі курчат використовують повноцінні корми, які легко перетравлюються, адже всі травні органи курчати, особливо в ранньому віці, не здатні впоратися з переробкою грубих кормів, недостатньо активно виділяються і травні соки. Також організм курчат не має у своїх тканинах резервних поживних речовин, вітамінів, тож є постійна потреба в їхньому безперебійному надходженні.

    Курчатам 1-2-го дня після вилуплення дають круто зварене і дрібно нарізане яйце, свіжий сир (при цьому можна давати тільки яйця або тільки сир). У перші десять днів курчат годують через кожні дві години.

    Сухі тваринні корми (сухе молоко, рибне, м’ясо-кісткове борошно) включають у раціон з 7-8-го дня життя. Загальна кількість цих кормів повинна становити 5-7% від маси суміші, причому вміст м’ясо-кісткового борошна не повинен перевищувати 2-3%. Соєву макуху і шрот курчатам дають у цей же час, а інші макухи і шроти – з 12-14-го дня. Із зернових кормів до раціону курчат вводять подрібнену пшеницю, кукурудзяну крупу і просо (у перші два тижні – пшоняну крупу), а також вівсяну крупу.

    Протягом перших трьох тижнів рекомендується дотримуватися такого порядку годівлі:

  • з 1 по 10 день – пшоно, вівсяна і кукурудзяна крупи по граму, морква і варені яйця – по 2 г, нежирний сир – 5 г.
  • з 11 по 20 день – ячмінна крупа – 5 г, кукурудзяна крупа – 2 г, просо – 4,5 г, висівки пшеничні – 5 г, борошняна суміш – 6 г, морква – 10 г, макуха або шрот – 2 г, нежирний сир – 5 г;
  • з 21 по 60 день – вівсяна і ячмінна крупи по 10,5 г,кукурудзяна крупи – 3 г, просо – 9 г, висівки пшеничні – 7,7 г, морква – 15 г, макуха або шрот – 3 г, нежирний сир – 10 г.

    Важливо є і профілактика інфекційних захворювань, які легше запобігти вакцинацією, ніж справлятися з їх наслідками надалі, втрачаючи поголів’я курей та вживаючи домашні яйця від не щеплених птахів, піддаючи небезпеці своє здоров’я. Також важливо звернути увагу на захист птиці від хижих тварин та інших небезпек, що можуть загрожувати їх здоров'ю.

    Дуже важливо дотримуватися усіх цих порад і тоді, ви зможете виростити здорову курку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux