Розпочався сезон збирання лісових грибів, а отже, і небезпека отруєння ними зростає, адже від цього не застраховані навіть найбільш досвідчені грибники. Гриби є небезпечним продуктом харчування, що може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння грибами – це дуже важке отруєння, яке важко піддається лікуванню і призводить до ускладнень. Основною причиною отруєнь грибами є вживання в їжу отруйних грибів. Отруїтися можна і їстівними грибами, оскільки у грибів є властивість всмоктувати у себе все, що є в землі, в тому числі й токсини.
Також слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати люди з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів, маленькі діти. Не можна вживати гриби вагітним та тим жінкам, що годують груддю.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищена температура тіла, зниження пульсу, задуха, судоми.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів, залежно від виду грибів, віку та стану потерпілого, від кількості з’їдених грибів.
Профілактика отруєння грибами:
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, у міських парках, скверах, дворах, поблизу залізниці, біля полів, оброблених пестицидами та сміттєзвалищ. Гриби вбирають у себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
Тернопільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертається до населення району та області з попередженнями, застереженнями, проханням не вживати в їжу сумнівних дикорослих грибів.
При виникненні перших ознак отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Не нехтуйте основними правилами збору грибів! Будьте обережні! Бережіть своє здоров’я!