Як підготувати безпечний святковий стіл до новорічно-різдвяних свят

опубліковано 20 грудня 2024 року о 09:45

Напередодні Різдвяних та Новорічних свят кожна сім’я готується до приготування святкового столу.Важливо, щоб усі страви були не лише смачними, але й безпечними для здоров’я. Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надає декілька порад щоб ваші рідні і близькі пройшли цей святковий марафон здоровими та бадьорими.

Звертайте увагу на зовнішній вигляд харчових продуктів!

Обираючи яловичину, пам’ятайте, що м’ясо молодих тварин – сірувато-рожевого кольору, жир – білого; м’ясо дорослих тварин – рожеве, жировий прошарок у нього злегка жовтуватий; м’ясо старих тварин темно-червоного кольору, жир –жовтого.

Вік птиці можнавизначити за такими ознаками: у старої –шкіра більш товстіша, підшкірний і внутрішній жир жовтого кольору, грудна хрящова кістка дуже тверда на дотик. У молодої птиці ніжна шкіра, білий жир, еластична грудна кісточка.

У свіжої риби луска чиста, блискуча, міцно тримається на шкірі, очі світлі, зябра яскраво-червоні, черевце тверде, м’якоть пружна, при натисканні пальцем в ній не залишаються вм’ятини. Смак свіжої риби буває не однаковий. Короп, наприклад, найсмачніший у період з вересня до квітня, а щука – з лютого до квітня.

Заморожена риба повинна бути без льодової кірки, зі збереженою пружністю та природним запахом.

Обираючи молочну продукцію, обирайте продукти із закритим пакуванням. Перевіряйте дату виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Уникайте товарів із пошкодженою упаковкою або зміною кольору.

Купуйте ці продукти тільки в перевірених місцях, де є відповідні умови зберігання

Деформовані банки, зім’яті та розірвані упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти – це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару.

При приготуванні страв дотримуйтесь вимог розморожування м’ясних напівфабрикатів, риби, тушок птиці та субпродуктів: не допускайте розморожування біля плити або у воді, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися. Розморожування слід проводити повільно в холодильній камері та слідкувати, щоб тала рідина не забруднила інші продукти.

Обираючи овочі і фрукти звертайте увагу на сезонність. Сезонні овочі, зазвичай, менш оброблені, тож обирайте їх у першу чергу.

Для приготування страв не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі. Закупівлю здійснювати виключно на підприємствах продовольчої торгівлі, агропродовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів. Не допускайте використання харчових продуктів по закінченню терміну їх придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти. Радимо закуповувати тільки ті продукти, які вам знадобляться для приготування святкових страв, і які дійсно будуть використані до кінця зазначеного виробникомтерміну.

Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок. Для солодкого столу краще обирайте чорний шоколад із вмістом какао-бобів щонайменше 76%, фрукти і сухофрукти.

Розпочніть святкову трапезу із салатів зі свіжими овочами або фруктами, що приправлені рослинною олією, йогуртами, соком лимона або граната. Такі салати легко засвоюються, а також містять вітаміни, мінеральні речовини і ферменти.

І про всяк випадок - не забудьте зберігати чеки, якщо доведеться повернути товар із дефектом або скаржитися на його якість.

Правильний вибір продуктів гарантує не лише смачний, але й безпечний святковий стіл для всієї родини!






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux