В Україні контроль безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, здійснюється відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил ДСанПіН 2.24-171- 10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. вимоги та методи контролювання якості».
Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за безпекою та якістю питної води здійснюється контролюючими органами, що реалізують державну політику у сфері санітарного законодавства, вибірково цілях моніторингу якості води, яку споживає населення та під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) - у місцях водозаборів, перед надходженням води у водопровідну мережу та безпосередньо в ній, а також на етапах виробництва та реалізації питної води споживачу.
Виробничий (постійний) контроль безпечності та якості питної води має забезпечуватися підприємствами питного водопостачання згідно вимог вищевказаних нормативних документів та відповідно до Наказу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 №309 «Про затвердження Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів». Підприємство централізованого водопостачання зобов’язане мати технологічний регламент об’єкта, однією із складових регламенту є робоча програма виробничого контролю якості питної води, яка в обов’язковому порядку узгоджується із відповідними територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб. Виробнича програма лабораторного контролю розробляється індивідуально для кожного підприємства, від його потужності та кількості споживачів води питної залежить кратність, періодичність та перелік показників для лабораторних досліджень.
Виробничий контроль безпечності та якості питної води здійснюють за програмами повного, скороченого та скороченого періодичного контролю з урахуванням вимог ДСанПіН 2.24-171-10. Повний контроль безпечності та якості питної води обов'язково проводиться під час введення в експлуатацію новозбудованих водопроводів, технологічних ліній, після їх реконструкції, капітального ремонту і переобладнання та у разі зміни технології водопідготовки тощо.
Окрім того, підприємства питного водопостачання зобов'язані надавати до територіальних органів Держпродспоживслужби інформацію про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання., а також узгоджувати графіки їх профілактичних промивок та дезінфекцій.
Питання щодо забезпечення населення якісною та безпечної питною водою, яку споживає населення області та належного контролю за об’єктами централізованого водопостачання є одним із пріоритетних напрямків діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.