27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки, що є одним із найважливіших кроків у процесі переформатування системи харчування в закладах освіти. Стратегічною метою реформування шкільного харчування є забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти та формування навичок здорового харчування у дітей і дорослих.
З метою ефективного впровадження реформи системи шкільного харчування, набуття педагогічними працівниками та керівниками закладів освіти, відповідних компетентностей щодо формування навичок здорового харчування учнів і їх батьків спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області здійснено навчальний візит до Горішньослобідської гімназії з дошкільним відділенням та початковою школою Монастириської ТГ.
На сьогоднішній день ще актуальними залишаються проблеми неналежної організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. Спеціалістами надано консультації та роз’яснення щодо: покращення якості харчування в закладах освіти; складання примірного чотиритижневого сезонного меню; розширення кількості технологічних карток страв для закладів освіти; необхідності підвищення кваліфікації кухарів; зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я.
Основну увагу було зосереджено на шкоді для здоров’я дитини вживання в їжу продуктів, які містять в своєму складі трансгенні жири, оскільки в жовтні 2023 року в Україні набув чинності наказ МОЗ № 1613 "Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів", який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів.