26 червня 2025 року представники Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області взяли участь у засіданні Координаційної ради з питань громадського здоров’я при Тернопільській обласній військовій адміністрації.
У рамках реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування до 2027 року фахівцями Служби проведено:
34 позапланові перевірки за зверненнями територіальних громад (на 24 об’єктах виявлено порушення);
85 комісійних обстежень закладів освіти;
опрацьовано 819 сезонних чотиритижневих меню, з яких погоджено 746, інші були доопрацьовані;
здійснено 402 лабораторні дослідження, 3,5 % з яких не відповідали нормативам;
проведено 14 нарад та 1080 бесід з організаторами харчування, директорами, ФОПами;
опубліковано 7 інформаційних матеріалів на офіційному сайті.
Серед найпоширеніших порушень: використання заборонених продуктів (домашня молочна продукція), недотримання погодженого меню, відсутність маркування інвентарю та спецодягу, порушення вимог щодо посуду, вентиляції, дезінфекції, водопостачання.
У сфері дотримання антитютюнового законодавства за 2024 рік:
проведено 23 позапланові заходи державного нагляду (контролю), виявлено порушення у 19 суб’єктів господарювання;
винесено 32 постанови про накладення штрафів на загальну суму 1,683 млн грн;
встановлено 23 порушення законодавства про рекламу, на суму 49,3 тис. грн;
здійснено 50 моніторингових візитів;
проведено понад 20 інформаційних заходів у громадах, торговельних мережах, навчальних закладах, а також вебінар для понад 150 суб’єктів господарювання;
розповсюджено понад 500 інформаційних матеріалів про заборону куріння.
Представники Головного управління також взяли участь у:
форумі з розвитку малого та середнього підприємництва Тернопільщини;
навчальному вебінарі щодо дотримання вимог у сфері реклами, захисту прав споживачів, ринкового нагляду;
семінарі, організованому Бюро ВООЗ в Україні спільно з партнерами у сфері контролю над тютюном.
Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області і надалі активно реалізовує завдання, спрямовані на забезпечення безпечного харчування дітей та формування середовища, вільного від тютюну, у межах національних стратегій і планів заходів у сфері громадського здоров’я.