25.04.2024 року за участі Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, Тернопільської філії ДП “Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин” під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ігоря Рогальського відбулась он-лайн нарада на тему: «Вимоги до благополуччя свиней під час їх утримання».
Участь у нараді взяли представники свиногосподарств області, фахівці районних державних лікарень ветеринарної медицини, Головного управління та Тернопільської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.
Метою даного заходу, як зазначив Ігор Рогальський, є підвищення рівня обізнаності щодо ветеринарно-санітарних вимог до свиногосподарств для забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя.
Під час наради було обговорено: - ветеринарно-санітарні вимоги до свиногосподарств;
- проведено аналіз щодо дотримання вимог “закритого режиму” свиногосподарств, зокрема наявності: повної огорожі господарства, діючого санпропускника та дезбар’єру, централізованого прання і дезінфекції спецодягу, утримання працівниками свиней в особистих господарствах тощо;
- порядок ідентифікації та реєстрації свиней, їх переміщення; - посилення контролю за роботою з ідентифікації та реєстрації тварин фізичних та юридичних осіб;
- проінформовано юридичних та фізичних осіб-підприємців про блокування реєстрації переміщення в Єдиному державному реєстрі тварин та видачі ветеринарного документа через Єдиний державний реєстр ветеринарних документів з 01 травня 2024 року у разі відсутності щомісячного звіту до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, про наявність і рух свиней у господарстві; зміни щодо звітності по статево-вікових групах свиней;
- лабораторні діагностичні дослідження при профілактичному карантинуванні в уповноваженій лабораторії Держпродспоживслужби. Виконання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини, ідентифікації та реєстрації тварин, проведення комплексу діагностичних лабораторних досліджень та профілактичних заходів, згідно затвердженого плану - запорука стабільного епізоотичного благополуччя та джерело якісної сировини для виготовлення харчових продуктів тваринного походження.