Стихійна торгівля вже стала звичним явищем у житті багатьох міст і селищ. Частина суспільства підтримує такі ринки через можливість зекономити та придбати «домашні» продукти. Проте важливо пам'ятати, що неорганізована торгівля на стихійних ринках залишається поза будь-яким контролем якості.
Продукти, які продаються на таких ринках, зазвичай не проходять лабораторні дослідження, не мають відповідного маркування, а також не упаковані належним чином і не мають документів, що засвідчують їхню безпеку. Продавці часто не проходять медичний огляд, не мають санітарних книжок, що створює додатковий ризик для здоров’я покупців. Також не завжди дотримуються правил особистої гігієни і вимог до транспортування та зберігання швидкопсувних продуктів, а відсутність холодильного обладнання призводить до швидкого розмноження мікроорганізмів у таких продуктах.
Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках м'ясо, молочні продукти, рибу та кондитерські вироби домашнього приготування. Наприклад, м'ясні продукти (фарш, ковбаси, кров'янки) можуть містити небезпечні бактерії та віруси, а також бути виготовленими з м'яса хворих тварин, що загрожує інфекціями, такими як лейкоз, бруцельоз і туберкульоз.
Останнім часом зросла кількість пропозицій домашньої продукції, зокрема консервованих грибів, в’яленої риби та м’ясної тушонки. Купівля таких продуктів також пов’язана з ризиками: вони можуть спричинити отруєння чи інші важкі захворювання, наприклад ботулізм. І навіть якщо такі продукти мають вигляд безпечних, вони можуть містити небезпечні збудники хвороб.
Молочні продукти на офіційних ринках обов’язково проходять лабораторний контроль, і власники корів повинні мати відповідні ветеринарні довідки. Овочі, фрукти та гриби також підлягають дослідженню на вміст нітратів, пестицидів і радіонуклідів. Продавець зобов’язаний мати довідку, яка підтверджує безпеку таких продуктів.
Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області закликає мешканців купувати продукти лише в офіційних торгових точках, на агропродовольчих ринках і спеціально відведених місцях. Це дозволить знизити ризик харчових отруєнь, інфекційних і паразитарних захворювань.