Що потрібно знати про сальмонельоз?

опубліковано 20 березня 2023 року о 10:25

   Сальмонельоз - гостре зоонозне інфекційне захворювання, яке спричиняється бактеріями роду Salmonella, зустрічається в популяціях диких, синантропних, свійських птахів та становить загрозу для здоров’я людини.

   У птахів хвороба характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту і септицемією, а при підгострому та хронічному перебігу - пневмонією та артритами, ураженням яєчників у дорослої птиці. Джерелом збудника інфекції є хвора та перехворіла птиця.

   Тернопільська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби постійно проводить лабораторні дослідження харчових продуктів на наявність збудників сальмонельозу, моніторинг птахопідприємств (яйця, м’язи і шкіру птиці), послід, патматеріал, корми, змиви з пташників, яйцескладів, яєць.

   Інструкцією з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці затвердженої 19.09.2016 року, передбачено порядок проведення профілактичних заходів спеціалістами ветеринарної медицини щодо недопущення захворювання птиці сальмонельозом, порядок проведення ветеринарно-санітарних заходів у випадках спалаху хвороби птиці на сальмонельоз у птахогосподарствах різних форм власності та порядок внутрішньогосподарського використання або подальшої реалізації одержаних яєць, м’яса та м’ясопродуктів від забою птиці та іншої продукції птахівництва при виявленні сальмонельозної інфекції і є обов’язковою для виконання у всіх птахогосподарствах незалежно від форм власності і відомчого підпорядкування фізичними особами - підприємцями, спеціалістами ветеринарної медицини, які здійснюють діяльність у сфері птахівництва.

   Відповідно до інструкції для птахогосподарств (бройлерні і товарні ферми) розроблені річні та квартальні плани, в яких враховують цикл вирощування птиці для контролю на кожному етапі.

  Лабораторне дослідження включає бактеріологічне виявлення збудника методом ISO 6579-1:2017 (біохімічну і серологічну ідентифікацію культур та мікроскопію).

   Протягом 2022 року згідно вимог “Інструкції з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці” ТРДЛ Держпродспоживслужби було досліджено 169зразки, з них 319 – послідів, 15 патматеріалів, 311 змивів з пташників та яйцекладів, 665 продукції птахівництва в т.ч. яєць, 382 – корму. Невідповідностей не виявляли.

   Згідно нормативно-правових актів якими визначено вимоги щодо безпечності харчової продукції, суб’єктами господарювання направлено на випробування 1346 зразків харчових продуктів на виявлення бактерій роду Salmonella . Протягом 2022 року невідповідностей не виявляли.
























Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux