Сальмонельоз - гостре зоонозне інфекційне захворювання, яке спричиняється бактеріями роду Salmonella, зустрічається в популяціях диких, синантропних, свійських птахів та становить загрозу для здоров’я людини.
У птахів хвороба характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту і септицемією, а при підгострому та хронічному перебігу - пневмонією та артритами, ураженням яєчників у дорослої птиці. Джерелом збудника інфекції є хвора та перехворіла птиця.
Тернопільська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби постійно проводить лабораторні дослідження харчових продуктів на наявність збудників сальмонельозу, моніторинг птахопідприємств (яйця, м’язи і шкіру птиці), послід, патматеріал, корми, змиви з пташників, яйцескладів, яєць.
Інструкцією з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці затвердженої 19.09.2016 року, передбачено порядок проведення профілактичних заходів спеціалістами ветеринарної медицини щодо недопущення захворювання птиці сальмонельозом, порядок проведення ветеринарно-санітарних заходів у випадках спалаху хвороби птиці на сальмонельоз у птахогосподарствах різних форм власності та порядок внутрішньогосподарського використання або подальшої реалізації одержаних яєць, м’яса та м’ясопродуктів від забою птиці та іншої продукції птахівництва при виявленні сальмонельозної інфекції і є обов’язковою для виконання у всіх птахогосподарствах незалежно від форм власності і відомчого підпорядкування фізичними особами - підприємцями, спеціалістами ветеринарної медицини, які здійснюють діяльність у сфері птахівництва.
Відповідно до інструкції для птахогосподарств (бройлерні і товарні ферми) розроблені річні та квартальні плани, в яких враховують цикл вирощування птиці для контролю на кожному етапі.
Лабораторне дослідження включає бактеріологічне виявлення збудника методом ISO 6579-1:2017 (біохімічну і серологічну ідентифікацію культур та мікроскопію).
Протягом 2022 року згідно вимог “Інструкції з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці” ТРДЛ Держпродспоживслужби було досліджено 1692 зразки, з них 319 – послідів, 15 патматеріалів, 311 змивів з пташників та яйцекладів, 665 продукції птахівництва в т.ч. яєць, 382 – корму. Невідповідностей не виявляли.
Згідно нормативно-правових актів якими визначено вимоги щодо безпечності харчової продукції, суб’єктами господарювання направлено на випробування 1346 зразків харчових продуктів на виявлення бактерій роду Salmonella . Протягом 2022 року невідповідностей не виявляли.