Одним з найпоширеніших продуктів харчування є картопля. Україна посідає почесне місце у світі за обсягами її врожаїв. Вона є важливою продовольчою, кормовою й технічною культурою.
Сприятливі природно-кліматичні умови України дозволяють вирощувати картоплю практично на всій її території. Однак, найбільш сприятливі умови і найвища урожайність картопляних ланів на чорноземних ґрунтах лісостепової зони, де оптимальні строки садіння картоплі припадають на третю декаду квітня.
В Україні законодавчо дозволено використовувати лише ті сорти, які включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Навіть якщо ви є власником патенту на сорт, але його не внесено у Державний реєстр сортів рослин України, ви не можете його використовувати на території України (за винятком наукових цілей).
До Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні включено 198 сортів ранніх, середньоранніх, середньостиглих і середньопізніх сортів картоплі різних напрямів використання для вирощування в різних зонах нашої країни.
Найпоширеніший спосіб вирощування картоплі – вегетативний, тобто садіння бульбами, що за правило практикується майже по всій території України. Завдяки йому можна зберегти господарсько-цінні ознаки сорту: скоростиглість, урожайність, біологічну якість плодів. Однак, таке вирощування картоплі пов’язано з потенційним накопиченням в бульбах грибних, бактеріальних і вірусних захворювань. Хвороби призводять до виродження сорту, і врожай стрімко падає. Запас поживних речовин у бульбах хворої картоплі в 2-3 рази менше, ніж в елітних культур.
Забезпечити високий урожай можна замінивши вироджуючийся сорт новим елітним насінням. Насіннєва картопля за сортовими та посівними якостями повинна відповідати ДСТУ 4013 – 2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови».
Важливу увагу потрібно звернути на якісний посадковий матеріал – найважливіша складова технології вирощування. Посадковий матеріал картоплі потрібно купувати в офіційних виробників садивного матеріалу або в спеціалізованих магазинах.
Застосування науково обґрунтованої сівозміни дає можливість підвищити врожайність, покращити фітосанітарний стан. Попередниками для картоплі є усі зернові та бобові культури, а також чисті від бур’янів багаторічні трави. Неприпустимим попередником є ріпак, особливо на площах, де застосовували ґрунтові гербіциди з довготривалою післядією.
Важливими етапами підготовки картоплі до посадки є:
– відбір здорових бульб картоплі;
– калібрування бульб по крупності і вазі;
– різання великих бульб;
– пророщування на світлі (яровизація) і пророщення паростків;
– пророщування бульб;
– прогрівання бульб;
– змочування бульб розчинами добрив, іншими захисними речовинами
Бульби картоплі починають проростати при температурі 8-10°С. Картопля не витримує низької температури і при мінус 1-2°С гине. Найкраще рослини ростуть при температурі 20°С, а бульби при 15-18°С.
Перспективними сортами для нашої зони є:
Княжа. Середньостигла картопля, урожайність 18 – 19 т/га. Стійка до захворювань макроспоріозу, фітофторозу. Тривалість вегетації складає 97 – 109 діб.
Альянс. Середньостигла картопля, урожайність складає 21,8 т/га. Вміст крохмалю -13.6 %. Тривалість періоду вегетації – 107діб. Середня маса товарної бульби – 103 г.
Мирослава. Середньостиглий, столового призначення. Урожайність - 223,0 ц/га. Стійка до пошкодження нематодою. Стійка до звичайного патотипу збудника раку. Бульби рожево-коричневі, овальної форми, м’якуш кремового кольору.
Торнадо. Рання картопля, урожайність 16 т/га. Тривалість періоду вегетації 93 доби. Середня маса товарної бульби – 103 г.
Беллароза. Один із найпопулярніших сортів німецької селекції, високоврожайний (до 500 ц/га). Врожай можна отримати на 45-60-й день після сходів. В кущі до 10 бульб вагою 120-200 г. Картопля містить до 16% крохмалю і добре розварюється. Стійка до парші, гнилей та вірусних хвороб, добре зберігається.