У 2023 році на виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 30 грудня 2022 року № 642, проведений моніторинг харчових продуктів рослинного походження, відібрано та досліджено 2108 зразків. Дослідження проводили на виявлення: пестицидів в 1029 зразках зернових культур, овочах та фруктах (пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, соя, соняшник, картопля, морква, буряк столовий, яблука, груші); мікотоксинів в 300 зразках зернових культур (пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, соя, соняшник); хімічних елементів в 345 зразках (пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, соя, соняшник, картопля, морква, буряк столовий, яблука, груші, гриби); радіонуклідів в 355 зразках зернових культур, овочів, фруктів та ягід; нітратів в 43 зразках овочів та фруктів; та на мікробіологічні показники в 36 зразках ягід (лохина, малина, чорниця) та грибів. За результатами лабораторних досліджень Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у вищезазначених зразках невідповідностей не виявлено.