Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надають рекомендації суб’єктам господарювання щодо надійного зберігання насіння.
Зберігання насіння - завершальний етап технологічного процесу, мета якого є забезпечити збереження його якісних показників.
Насіння до посіву необхідно зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання та схожість, а також було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.
Щоб запобігти самозігріванню, проростанню насіння та розвитку шкідливих мікроорганізмів і шкідників, слід застосувати раціональні способи його розміщення у сховищах, підтримання оптимального режиму зберігання й постійного спостереженням за ним.
- Сховища, в яких зберігається насіння, повинні бути критими, сухими, знезараженими від комірних шкідників.
- При зберіганні необхідно запобігти видовому, сортовому засміченню насіння. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах. Важливо зберігати насіння не разом із зерном, засобами захисту рослин тощо. Обов`язково потрібно врахувати, що приміщення має бути вентильованим, важливий контроль температурного режиму та дотримання вологості.
Для раціонального використання сховища для зберігання використовуються різні способи – насипом, у мішкотарі, контейнерах. Потрібно виключити можливість змішування різних партій та забезпечувати вільний доступ до кожної з них.
- Під час збереження насипом треба вдатися до заходів щодо випадкового змішування насіння, для цього засіки залишають незаповненими, до верхнього краю на 15-20 см.
- Якщо зберігання насипом, то висота насипу для зернових і зернобобових культур не повинна перевищувати 2 м, олійних – 1,5 м; у приміщеннях з активною вентиляцією допускається до 3 м.
- Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації, підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню.
- Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням. Упаковки, призначені для зберігання насіння, повинні бути цілими, міцними, чистими, сухими і знезараженими від шкідників і збудників хвороб. Для пакування насіння, призначеного для реалізації, використовують лише нові упаковки. Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну їх вмісту після закриття.
- Насіння, що зберігається в мішках, штабелюють етикетками назовні на дощаних настилах або піддонах при відстані від підлоги не менше 15 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинна забезпечувати доступ для відбирання проб насіння з будь-якого місця, також залишають технологічні проходи шириною не менше 1,5 м.
- Насіннєсховище періодично необхідно провітрювати, використовуючи активне і пасивне вентилювання.
Увага! Втрата блиску, білясте або сірувате забарвлення насіння, поява невластивого запаху є наслідком самозігрівання, яке відбувається в насіннєвій масі при підвищеній вологості насіння й наявності шкідливої мікрофлори та шкідників.
Вологість насіння визначають у кожній партії окремо, в кожному засіку в трьох шарах (на 30-40 см від поверхні, всередині насипу і біля підлоги) один раз на місяць при температурі насіння нижче 0ºС і два рази в місяць при температурі насіння вище 0ºС, а також після кожного транспортування або обробки. Обстеженню на зараженість шкідниками підлягає не тільки насіння, але й тара, стіни, підлога, інші місця сховища.
Слід пам’ятати, що особливої уваги вимагає той фактор, що засипане на зберігання насіння, на протязі 2-х діб, підлягає перевірці на посівні якості. Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його температуру, відносну вологість, наявність шкідників. Температуру на початку зберігання необхідно вимірювати щодня, через 1-2 місяці не менш чим – 2-3 рази у тиждень, а узимку – раз у тиждень, в різних місцях на глибині 20-30 см, у середній частині і внизу біля підлоги. Перевірку вологості насіння треба контролювати щомісяця. Контроль схожості проводити кожні 4 місяці, крім того, треба визначити якість насіння за 15-20 днів до початку сівби.
Під час зберігання насіння у насіннєсховищах систематично контролюють стан насіннєвої маси, її запах і температуру, відносну вологість повітря, наявність шкідників і гризунів, шкідливої мікрофлори.
Дотримання наших рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.