Розпочинається посів ярих зернових культур, тому важливим етапом підготовки до посіву є обробка насіння хімічними та біологічними препаратами – протруйниками. Цей обов’язковий захід дає змогу захистити насіння від внутрішніх і зовнішніх збудників хвороб, боротьбу з шкідниками сходів,забезпечує рослини мікроелементами. До того ж, це єдиний спосіб захисту зернових культур від ураження сажковими хворобами.
Під впливом протруйників активізуються механізми росту і розвитку рослин, підвищується врожайність на 15- 20%.
Для проведення протруєння слід використовувати препарати з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для захисту насіння і сходів ярих культур в Україні зареєстрований широкий спектр протруйників,які поділяються на фунгіцидні, інсектицидні і комбіновані препарати. Насіння можна протруювати безпосередньо перед висіванням системними фунгіцидними препаратами,які знищують збудника в зародку насіння і завчасно за два-три тижні до сівби контактно-системними препаратами, які ефективні проти збудників хвороб, що містяться на поверхні насіння, ґрунтутак і в середині насінини.
Насіння обробляють суспензією протруйника з витратою робочої рідини 10-15 л/т. Одночасно з протруєнням насіння можна застосовувати регулятори росту, мікроелементи та прилипачі.
Правильний протруйник слід добирати з урахуванням видового складу збудників хвороб в залежності від результатів фітоекспертизи насіння,прогнозу фітосанітарного стану культур. Ефективність протруєння залежить від підготовки самого посівного матеріалу. Він повинен бути чистим за сортовим складом, мати високу енергію проростання та польову схожість.
Слід пам’ятати,що за тривалого використання одних і тих же протруйників патогени набувають резистентності (стійкості щодо дії інсектициду) до них, тому протруйники необхідно чергувати.
Під час протруювання насіння потрібно дотримуватися рекомендованих норм використання препаратів. Підвищення норм витрат пестицидів негативно впливає на схожість насіння, а надмірне зменшення їх призводить до зниження ефективності обробки.
Протруювання насіння проводять на спеціальних майданчиках на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та прийому їжі і води. При роботі з пестицидами та агрохімікатами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.
Особи, що проводять протруєння насіннєвого матеріалу повинні пройти медичний огляд, навчання з питань безпечного поводження з пестицидами, мати при собі посвідчення про право роботи з пестицидами та наряд на виконання робіт з пестицидами. Виконувати роботи тільки в спецодязі та індивідуальних засобах захисту.
Протруєне насіння висівають в добре підготовлений ґрунт, що є запорукою високих врожаїв. Як говорять досвідчені агрономи – «подбай про урожай, а потім вже урожай подбає про тебе».