Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 20 січня 2022 року №2021.5316 стосовно виявлення незадекларованого молочного інгредієнту в темному шоколаді з апельсиновою цедрою, що експортувався з Франції (роздрібний продавець: Auchan Centrale d’Achat) до України (отримувач: ТОВ “Ашан Україна Гіпермаркет”).
Просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про виявлення даного товару в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10) та інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області), що передбачено частиною 3 статті 20 даного закону.
Довідково: згідно Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, зокрема статті 6. (Перелік обов’язкової інформації про харчові продукти) обов’язковою для надання є така інформація:1) назва харчового продукту; 2) перелік інгредієнтів; 3) будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які наведені у додатку № 1 до цього Закону або походять з речовин чи продуктів, наведених у додатку № 1 до цього Закону, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі; та інші вимоги.
У даному Законі Додаток 1 - ПЕРЕЛІК РЕЧОВИН ТА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ СПРИЧИНЯЮТЬ АЛЕРГІЧНІ РЕАКЦІЇ АБО НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ містить пункт 7. Молоко та продукти з молока (включаючи лактозу), крім: 1) сироватки, що використовується для виробництва спиртових дистилятів;2) лактитолу.
Враховуючи вищевказане, виробник шоколаду зобов’язаний, при наявності молочних інгредієнтів у харчовому продукті, вказати їх у складі (переліку інгредієнтів).