Харчування дітей різних вікових груп дошкільного та шкільного віку чітко регламентується чинним законодавством, а саме, «Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти», затвердженим наказом МОЗ від 25.09.2020 №2205, «Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів» затвердженим наказом МОЗ від 24.03.2016 №234 та постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» зі змінами згідно постанови КМУ № 1280 від 08.10.2025), наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».
З метою забезпечення здобувачів освіти якісним, безпечним, повноцінним харчуванням, є ряд продуктів та страв, які заборонено замовляти та використовувати/реалізовувати в закладах освіти.
Зокрема в їдальнях заборонено:
Також, не допускається використання пастеризованого фляжного молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного (за відсутності первинного пакування) та фляжної сметани без термічної обробки.
Окрім того, забороняється виготовлення кислого молока “самоквасу”, холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів “по-флотськи” із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.
Слід зауважити, що згідно додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти встановлено перелік продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти, а саме:
- кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
- вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
- м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
- продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
- непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;
- рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
- газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
- кава та кавові напої;
- риби;
- продукція домашнього виробництва.
Також, важливо зазначити, що готові страви повинні містити обмежену кількість солі та цукру, додавання солі до готових страв заборонено. Обмежено також використання цукру та меду під час приготування страв та напоїв. Усі напої (чай, какао, компот та інше) повинні готуватися без додавання цукру.
Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза межами школою. Тому батькам необхідно дотримуватись деяких порад , а саме:
Упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
Мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
Використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
Отже, збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку дитини. Вживання правильних продуктів допомагає підтримувати оптимальну вагу, знижує ризик виникнення цукрового діабету та хвороб серцево-судинної системи. У поєднанні із активним способом життя, воно сприяє збереженню здоров’я – у дитинстві та майбутньому.