• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Організація харчування у закладах загальної середньої освіти Тернопільського району Тернопільської області та участь Держпродспоживслужби у реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування
опубліковано 22 січня 2024 року о 16:16

    Питання здорового харчування людини в реаліях сьогодення займає важливу нішу, а питання про здорове харчування школярів є особливо актуальним. Правильне харчування – запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини, не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, а також впливає на їхню працездатність та успішність.

В Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. З метою забезпечення школярів здоровим, різноманітним, якісним та безпечним харчуванням Уряд ухвалив у жовтні 2023 року Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року

   За організацію харчування у кожній школі загалом відповідають їх засновник (засновники), керівники закладів, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування. Вони мають гарантувати дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та санітарного законодавства під час організації харчування дітей.

Існують основні способи харчування:

-приготування страв штатними працівниками закладів освіти, тобто заклад самостійно організовує харчування – і такий спосіб є найбільш поширеним;

-аутсорсинг: страви готують працівники орендаря харчоблоку (зареєстрованого оператора ринку) на харчоблоці закладу освіти;

-кейтеринг: укладається договір із суб’єктом господарювання (обов’язково зареєстрованим оператором ринку), який готує і доставляє готові страви без використання матеріально – технічної бази закладу;

-організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет закладу, торговельні автомати тощо.

   Примірне меню затверджує керівник закладу або організатор харчування за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ).

   Примірне меню має бути чотиритижневе і сезонне (осінь, зима, весна, літо). Окремо у школах можуть затверджуватися меню для дітей з особливими дієтичними потребами, тобто для дітей, які хворіють на цукровий діабет, целіакію, лактозну недостатність, вроджені порушення метаболізму або мають харчову алергію на яйця, рибу, молоко, горіхові бобові продукти тощо.

   Меню (на день) може бути:

  • монопрофільне - один набір страв;
  • мультипрофільне – кілька наборів страв, що дає можливість школяру самостійно вибрати страви із кількох запропонованих.

   Слід зауважити, що частину проблемних питань в процесі реформування шкільного харчування закладам освіти допомагають вирішити працівники Держпродспоживслужби, а саме:

-надання консультаційної допомоги з питань впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)

-проведення із засновниками, керівниками закладів, постачальниками харчових продуктів нарад, семінарів, навчань, лекцій, бесід щодо організації харчування;

-розгляд, консультування та погодження примірних чотиритижневих меню для закладів освіти;

-санітарно-епідеміологічні обстеження закладів освіти, зокрема харчоблоків, за заявами/зверненнями суб’єктів господарювання, та комісійні (із залученням представників органів місцевого самоврядування) обстеження шкіл з наданням пропозицій та рекомендацій;

-вибірковий лабораторний контроль якості харчування дітей у закладах загальної середньої освіти (калорійність страв, якість термічної обробки харчових продуктів, відповідність за показниками мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками готових страв та питної води).

   Так у 2023 році Тернопільським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області:

-проведено 36 нарад та семінарів, 469 лекцій та бесід;

-погоджено 921 меню, з них 19 відхилено і направлено на доопрацювання;

-досліджено: 8 проб готових страв на калорійність (відхилення у 12,5 % проб); 8 проб харчових продуктів за мікробіологічними показниками (відхилення у понад 25 % проб); 10 проб харчових продуктів на якість термічної обробки (без відхилень); 26 проб питної води за мікробіологічними показниками (відхилення у 15, 4 % проб) та санітарно – хімічними показниками (відхилення у 7,7 % проб), за результатами досліджень направлені пропозиції;

-проведено 33 обстеження спільно із представниками відділів овіти територіальних громад Тернопільського району щодо організації харчування, за результатами яких надані письмові пропозиції;

-прийнято участь у 278 комісійних перевірках/обстеженнях, в т.ч. під час підготовки до нового навчального року.

   Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування в закладах освіти.

   А показниками досягнення стратегічної мети будуть: збільшення кількості учнів, які харчуються у закладах освіти; зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; підвищення рівня задоволеності учнів харчуванням у школах; збільшення кількості комплексно модернізованих/відновлених харчоблоків, зниження відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років, зниження захворюваності органів травної системи серед дітей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux