З метою ефективного впровадження реформи системи шкільного харчування, набуття педагогічними працівниками та керівниками закладів освіти, відповідних компетентностей щодо виконання норм харчування та формування навичок здорового харчування учнів спеціалістами Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проведено нараду з керівниками закладів освіти Монастириської ТГ.
На нараді обговорено актуальні питання організації харчування учнів:
- дотримання гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти:
- створення належних умов організації достатнього, якісного, безпечного та збалансованого харчування;
- недостатній обсяг фінансування з місцевих бюджетів на виконання норм харчування;
- застаріле та зношене обладнання;
- забезпечення кадрами (кухарями, медичними працівниками);
- приготування готових страв з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Спеціалістами надано консультації та роз’яснення щодо: покращення якості харчування в закладах освіти; дотримання вимог при складанні примірного чотиритижневого сезонного меню; розширення кількості технологічних карток страв; необхідності підвищення кваліфікації кухарів; зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування.
Ознайомлено присутніх з технологічними моделями організації харчування в школах – це базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня, а також з трьома способами: аутсорсинг, кейтеринг та приготування готових страв закладом освіти самостійно.
Роз’яснено основні положення Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».