В Україні вже розпочалися жнива – усі збирають озимий ячмінь, який є одним з найкращих попередників під озимий ріпак. Тому спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертають увагу аграріїв та надають основні рекомендації щодо вибору насіння озимого ріпаку, термінів та технології його посіву тощо.
Умовно вважається, що кращими термінами для посівної озимого ріпаку в західних регіонах 20 – 30 серпня. Але це за оптимальних умов. В реальних умовах на рішення, коли сіяти ріпак, впливає ще низка факторів: строки збирання попередника, погодні умови, технологічні операції, які проволяться на інших полях господарства або ж будуть проводитись тощо.
Вибір попередника. Кращі попередники ріпаку: озимий ячмінь, озима пшениця, горох, ярі зернові, однорічні трави, сумішеві трави на зелений корм, кукурудза або зелений корм. Погані попередники: соняшник, льон, капустяні, цукрові буряки оскільки виникає небезпека поширення спільних для цих культур шкідників та хвороб. Після зернових поле вимагає ретельної обробки від падалиці та бур’янів. На одному і тому ж місці ріпак вирощують раз на 4 – 5 років.
Обробіток ґрунту. Структура насіннєвого ложа є важливішою від строку сівби. Необхідно, щоб фракція ґрунту була однаковою з розміром насінин ріпаку, так насінина зможе безперешкодно прорости і буде правильно формуватися коренева система.
Ґрунтові умови. Хороші врожаї ріпак дає на помірно засолених ґрунтах з кислотністю, близькою до оптимальної – pH 6,5–6,8. Ріпак не переносить сирі ґрунти з близьким заляганням ґрунтових вод, заболочені і важкі глинисті ділянки.
Температура. Озимий ріпак переносить морози до -15°С без снігового покриву. При поступовому зниженні температури відбувається поступове загартування рослин і ріпакові не спричиняє шкоди навіть -20°С.
Волога. Ріпак має високу потребу у воді. Транспіраційний коефіцієнт складає 400-500 мм. Для високого врожаю озимого ріпаку оптимальним є 600-800 мм опадів на рік. Від початку цвітіння до дозрівання ріпак потребує 300 мм води – за цей час при оптимальних умовах ріпак утворює близько 65 кг насіння на 1 га.
Вибір насіння. Ділянки засівають перевіреним насінням високих посівних кондицій і тільки тих сортів, які занесені до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в України». Відповідно до вимог ДСТУ 2240 - 93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості» норми посівних якостей насіння ріпаку повинні відповідати встановленим показникам. Наприклад, сортова чистота сертифікованого насіння озимого ріпаку 1-2 генерації повинна бути не менша 97,2%; вміст насіння основної культури - не менше 96%, а схожість - не менше 80%.
Ріпак має широкий спектр використання. Використовується для виробництва продовольчої олії, виготовлення маргарину, в металургійній, миловарній, шкіряній і текстильній промисловостях. Ріпаковий шрот використовується в тваринництві як харчова основа для різних комбікормів і преміксів. У зв'язку зі зростанням цін на викопне паливо, стає все більш привабливим виробництво біодизеля на основі рослинної олії, в тому числі ріпакової.
ЗВЕРТАЄМО УВАГУ суб’єктів насінництва та розсадництва, що при вирощуванні насіння ріпаку маєте право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перед іншими товаровиробниками. Особливості реалізації зазначеного права визначені у Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 жовтня 2016 року №365. Для збереження чистосортності насіння ріпаку повинні бути встановлені оптимальні норми просторової ізоляції насіннєвих посівів, які б гарантували збереження якості насіння. Для озимого і ярого ріпаку необхідна просторова ізоляція їх з іншими хрестоцвітими культурами не менше 500 м.
Бажаємо всім аграріям гарних врожаїв, спокійних жнив та гарного старту нового сільськогосподарського сезону.