Моніторинг організації харчування у закладах освіти Заліщицької міської ради: результати обстежень та рекомендації Держпродспоживслужби

опубліковано 30 травня 2025 року о 14:12

На виконання наказу управління освіти Заліщицької міської ради від 22.04.2025 року №71-од «Про затвердження Програми та проведення моніторингу організації харчування у закладах освіти Заліщицької міської ради» начальник Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області – Оксана Шетелинець разом з представниками управління освіти Заліщицької міської ради взяли участь у 22 моніторингових обстеженнях харчоблоків освітніх закладів, зокрема 14 закладів загальної середньої освіти та 8 дошкільної освіти.

Під час комісійного обстеження зверталась увага на дотримання «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234,Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а саме на:

  • організацію харчування з дотриманням норм харчування;
  • санітарно-технічний стан приміщень харчоблоків;
  • наявність та справність холодильного й технологічного обладнання;
  • дотримання умов зберігання харчових продуктів;
  • виконання встановлених норм харчування;
  • забезпечення складання щоденного меню - розкладу відповідно до погодженого з Чортківським районним управлінням Держпродспоживслужби примірного чотиритижневого сезонного меню;
  • забезпечення ведення обліково-звітної документації (бракеражного журналу харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів, бракеражного журналу готових страв, тощо),
  • забезпечення питного режиму;
  • здійснення контролю за проходженням працівниками, обов’язкових профілактичних медичних оглядів відповідно до законодавства,
  • наявності супровідних документів, що передбачено законодавством про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів,

Крім того, в межах профілактичної роботи з працівниками харчоблоків та медичними працівниками закладів освіти було проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи щодо:

-порядку організації харчування у закладах освіти;

-впровадження та дотримання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР (аналіз небезпечних факторів та контроль у критичних точках);

-профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

За результатами обстежень надано  рекомендації щодо усунення виявлених невідповідностей вимогам санітарного законодавства та законодавства про харчові продукти.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux