Молочна галузь є однією з провідних у структурі харчової промисловості України, однак доволі поширеною проблемою сучасного молочного скотарства є - мастит у корів.
Поширення маститу в господарствах України становить від 1% до 70%. Це завдає йому чималих збитків, зокрема зниження молочної продуктивності, погіршення якості молока, збільшення витрат на діагностику, лікування та профілактику захворювань, погіршення показників відтворення, передчасне вибракування високопродуктивних корів.
Мастит – запалення молочної залози, що виникає у відповідь на дію механічних, біологічних, хімічних чи термічних чинників. Мастит може виникати під час лактації, запуску та сухостійного періоду. 70-90% випадків мастити протікають без явно виражених клінічних ознак, тобто субклінічні мастити і лише до 30% з явними клінічними ознаками.
Високопродуктивні корови, у зв’язку з інтенсивнішим обміном речовин і зниженням резистентності до патогенних мікроорганізмів, більше схильні до до цього захворювання. Вважають, що збитки від маститів в молочному скотарстві перевищують збитки від усіх інших хвороб, узятих разом та складаються з таких основних категорій:
· зниження молочної продуктивності;
· вибракування молока;
· зниження сортності молока;
· недоотримання телят;
· недоотримання молока при вибракуванні корів;
· витрати на лікування хворих тварин.
Контроль маститів у стаді передбачає прийняття рішень, що поліпшують здоров’я корів господарства. Важливими елементами цього процесу є регулярне дослідження на субклінічні форми, вчасне виявлення хворих тварин та надання лікувальної допомоги, правильний догляд за вим’ям тварини після лікування, що допоможе запобігти повторному розвитку захворювання. Слід зазначити, що відповідне та ефективне лікування може призначити лише лікар ветеринарної медицини.
Також важливо регулярно проводити профілактичні заходи для запобігання розвитку маститу. До таких заходів відносяться:
Виконання цих заходів допоможе знизити ризик розвитку маститів у корів і як наслідок отримання якісного молока.