Незабаром розпочнеться посівна кампанія ярих культур, а це означає, що слід подбати про якісне насіння для отримання нового урожаю. Цей урожай буде залежати від того, яким насінням будуть засіяні наші поля.
Високоякісне насіння сільськогосподарських культур є важливим фактором сучасної інтенсивної технології, що забезпечує високий потенціал врожайності, має хороші посівні якості, оброблене захисностимулюючими речовинами, внаслідок чого придатне для посіву на кінцеву (без додаткового формування) густоту стояння. Якісний насіннєвий матеріал дає змогу без додаткових енергетичних затрат (добрива, пестициди) забезпечити належний ріст рослин, знизити негативний вплив бур’янів, хвороб, шкідників і на цій основі підвищити врожайність культури та якість одержуваної продукції, поліпшити екологічний стан поля.
Доробка насіння під посів ярих культур розпочинається відразу після збирання, а також частково, після зберігання насіння. Це один з найважливіших етапів внутрішньогосподарського контролю перед сертифікацією насіння ярих культур з метою визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.
Фахівці відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області нагадують про правила підготовки насіння ярих культур під посів урожаю 2024 року.
Слід зазначити, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» офіційно насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після його сертифікації.
Доведення насіння до посівних кондицій та його перевірка в найкоротші строки дає змогу запобігти таким негативним явищам як самозігрівання та проростання насіння, розвиток хвороб внаслідок підвищеної вологості насіння, допомагає своєчасно виявити і вжити заходи для знищення комірних шкідників, а також попередити та усунути інші негативні фактори, що можуть вплинути на якість насіння.
Рекомендується у стислі терміни провести очищення насіння на наявних у господарствах очисних агрегатах. В процесі очистки якість посівного матеріалу контролюється візуально і лабораторно.
Готуючись заздалегідь до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу – а саме: на його категорію і на його якість. Тому, на насіннєвих площах, слід використовувати сертифіковане насіння не нижче першої репродукції, воно має кращі посівні якості і врожайні властивості.
Основними показниками якості ярих зернових культур є чистота насіння – не нижче 98-99% залежно від категорії, схожість – не менше 92%, або життєздатністю не нижче 95%, вміст насіння основної культури – не менше 98%, вологість – не вище 14 %.
Для сівби бажано відбирати насіння з більшою масою 1000 зерен, чим більше зерно тим більше вологи воно потребує для свого проростання, проте більше зерно має більше пластичних речовин і буде краще сходити з більшої глибини. Рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту.
Підготовка насіння ярих культур для посіву під врожай 2024 р. вимагає вирішення дотримання вимог до якості насіння, тобто підбір рекомендованих сортів ярих культур відповідно до регіону.
Сорт займає важливе місце в підвищенні врожайності ярих зернових культур. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання високих врожаїв рекомендується висівати у господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками – врожайністю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.
Якщо необхідна кваліфікована консультація щодо підготовки насіння до сівби, звертайтесь до фахівців відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за телефоном 52-18-14.