Фахівці Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели нараду з власниками та керівниками свиногосподарств Теребовлянської ОТГ щодо посилиння заходів профілактики та недопущення занесення збудника АЧС.
В процесі наради обговорювали ряд питань щодо дотримання вимог нормативних документів з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а також надано вичерпні відповіді на запитання які в ході обговорення виникали у суб’єктів господарювання.
АЧС - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.
Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней:
АЧС не становить небезпеки для людей;
на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині;
основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини і мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.
Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:
Утримувати свиней в приміщеннях, дотримуватись закритого режиму роботи;
Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях;
Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворівших тварин;
Утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;
Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою;
Проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;
Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста ( за містом проживання). Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.