Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що може призвести до тяжких наслідків. Ботулотоксин утворюється у безкисневому середовищі за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів. Дуже часто токсини утворюються у в’яленій та сушеній рибі (така риба не проходить термічну обробку). Вегетативна форма Clostridium botulinum гине при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин, а спори не гинуть при кип’ятінні упродовж 5 годин. Соління риби, яке відбувається після утворення токсину не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.
Працівниками Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області здійснено ряд моніторингових виходів на агропродовольчі ринки району та торгівельну мережу для проведення роз’яснювальної роботи та дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів під час реалізації риби та рибних продуктів.
При цьому проводились бесіди та роз’яснювальна робота з продавцями щодо порушень правил торгівлі швидкопсувними продуктами харчування, а також попереджено контролерів ринків щодо недопущення надання торгових місць на прилеглій території біля ринку (у невстановлених місцях).
Наголошуємо та застерігаємо жителів області та міста про те, що придбані продукти у невстановлених місцях, які безконтрольно реалізуються з рук, можуть бути небезпечними. Їх споживання може спричинити кишкові інфекції та харчові отруєння.
Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби;
м'ясних та грибних консервів;
консервів домашнього виробництва;
якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортувалися належним чином;
якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Бережіть своє здоров’я і життя та рідних і близьких Вам людей! Купуйте продукти харчування лише в закладах в яких створені відповідні умови для їх реалізації.