• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Дотримання температурних режимів зберігання харчових продуктів за умов періодичної відсутності електроенергії
опубліковано 18 липня 2024 року о 10:48

Серед великого переліку загроз, пов’язаних з військовою агресією, на жаль, частота віялових відключень електроенергії набула системного характеру. Це створює не тільки незручності для громадян та операторів ринку, а призводить до порушень температурних режимів щодо зберігання харчових продуктів, яке у подальшому впливає на тривалість їх зберігання та безпечність.

Оператори ринку харчових продуктів, які займаються їх виробництвом та обігом зобов’язані врахувати усі ризики, пов’язані з перебоями у постачанні електроенергії, її тривалою відсутністю та вжити дієвих заходів на кожному етапі щоб кінцевий споживач придбав безпечний харчовий продукт:

- забезпечити фунціонування холодового ланцюга - системи, що забезпечує оптимальний температурний режим зберігання та транспортування на всіх етапах переміщення харчових продуктів від підприємства-виробника до споживача;

- придбати генератори або забезпечити інші альтернативні джерела електроенергії;

- роботу потужностей організовувати з врахуванням графіків віялових відключень електроенергії;

- дотримуватись безумовного виконання програм-передумов системи НАССР, особливо щодо чистоти поверхонь, здоров’я та гігієни персоналу контролю за технологічними процесами, зберігання та транспортування, лабораторного контролю готових харчових продуктів;

- виконувати вимоги ст. 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” - оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган.

Нагадуємо споживачам, що при відключеній електроенергії у закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 год., у повній морозильній камері — 48 год., у напівпорожній — 24 год. Завчасно заморозьте контейнери з водою. При відключенні електроенергії більше 4 год., помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 год., повторне заморожування не допускається! 

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області застерігає щодо придбання харчових продуктів невідомого виробництва, з невластивими смаками та запахами, порушенням маркування, значно нижчою ринковою ціною, а також вживання харчових продуктів, які у вас, як споживача, викликають сумніви щодо його придатності та безпечності, з урахуванням його зовнішнього вигляду, кольору, консистенції та запаху.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux