Cпеціалісти Чортківського районного управління проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання температурних режимів на потужностях з виробництва та обігу харчових продуктів

опубліковано 30 липня 2024 року о 10:37

У зв’язку з дефіцитом електроенергії в українській енергосистемі через пошкодження об’єктів енергетики в Україні запроваджено погодинні відключення споживачів від електрики. Тривалі відключення світла впливають на роботу суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів, що вимагають дотримання спеціальних температурних режимів. Недотримання температурних умов та термінів зберігання харчових продуктів, порушеннями технології приготування страв, недотриманням режиму термічної обробки кулінарних виробів може призвести до спалаху гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

На виконання листа Держпродспоживслужби від 16.07.2024 року № 11.3.2-3/14667, з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними через порушення температурних умов їх виробництва, зберігання та обігу спеціалісти Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання температурних режимів на потужностях з виробництва та обігу харчових продуктів, у закладах громадського харчування, підприємствах гуртової та роздрібної торгівлі, як підприємцям дотримуватися норм шумового навантаження від роботи генераторів.

Відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів. Для забезпечення дотримання температурного режиму під час відключення електрики необхідно заздалегідь подбати про альтернативні джерела електроенергії. За можливості придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо, а також адаптувати роботу підприємства до графіків відключень електроенергії.

Щоденно слід перевіряти якість продукції, що знаходиться у холодильних та морозильних камерах, а саме: температуру, зовнішній вигляд продукту, герметичність пакування, відсутність здуття, терміни придатності, органолептичні показники, тощо. Кожен покупець, обираючи товар в магазині, також має перевірити стан та умови зберігання продукту аби впевнитися у якості покупки.

Не підлягають реалізації продукти, що швидко псуються (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище 15°C протягом 4 годин або більше. Можна готувати страви із заморожених продуктів, які ще містять льодові кристали або мають температуру 4 градуси чи нижче. Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено.

Щоб зменшити ризики харчових отруєнь рекомендуємо:

1. Для безпечного зберігання харчових продуктів, що швидко псуються, у холодильнику повинна дотримуватись температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4°С. для контролю за дотриманням температурного режиму зберігання харчових продуктів холодильники слід забезпечити термометрами. Потрібно обов’язково дотримуватись товарного сусідства: відокремлювати сиру їжу від готової, зберігати продукти у закритому посуді.

2. При відключенні електроенергії необхідно тримати двері холодильника та морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, 48 годин у повній морозильній камері, до 24 годин у напівпорожній морозильній камері. У разі відключення електроенергії понад 4 год. у холодильник можна помістити контейнери із замороженою водою, що допоможе утримати холод.

3. Заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не ставлячи кухонний посуд та продукти впритул в основному відсіку: повітря повинно бути мало, але так, щоб воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

4. Не здійснювати закупівлю харчових продуктів, що швидко псуються на запас. Можна робити запас тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо) або найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси).

5. Продукти харчування, які швидко псуються, можна зберігати у термоконтейнері (термосумках) з холодоелементами чи у підвалі в закритих ємностях, щоб не допускати доступ до них гризунів.

6. Готувати страви необхідно у невеликій кількості, щоб їх спожити у день приготування. Приготовлені страви слід зберігати гарячими (перші страви не нижче 75°С, другі страви не нижче 65°С) аж до подавання до столу, але не більше 2-3 год. Приготовану їжу не рекомендується залишати за кімнатної температури більш ніж на 2 години.

7. Виключити приготування небезпечних в епідемічному відношенні страв: млинці з м’ясом, паштети, холодці, заливні страви, м’ясні салати, заправлені майонезом, фаршировані риба та птиця, кров’янки, паштетівки та сальтисони тощо. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника.

8. Дотримуватись режиму термічної обробки кулінарних виробів з м’яса, птиці, риби, а також яєць. М’ясні та рибні кулінарні вироби після обсмажування слід доготовлювати в духовці при температурі 250-280°С протягом 5-7 хв. Яйця до повної готовності варити 10 хвилин від моменту закипання, закладаючи в холодну воду.

9. Не залишати в холодильнику на наступний день салати, вінегрети, супи-пюре, супи молочні, соуси, млинці з сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби. Охолоджені страви, які зберігались при дотриманні відповідних температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки

10. Для приготування страв та задоволення питних потреб використовувати бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux