Безпечне харчування дітей в умовах воєнного стану: оновлені вимоги для закладів освіти

опубліковано 18 листопада 2025 року о 16:24

Питання безпечного та збалансованого харчування дітей у закладах освіти набуває особливого значення особливо у сучасних реаліях воєнного стану. В умовах постійних загроз для життя та здоров’я дітей забезпечення якісним харчуванням у закладах освіти стає формою їх захисту, підтримки фізичного та психологічного благополуччя. Тому Кабінетом Міністрів України від 8 жовтня 2025 року внесено зміни до постанови від 24 березня 2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», які враховують сьогоднішні потреби дітей, адаптовують вимоги до реалій, коли традиційне гаряче харчування може бути неможливим через надзвичайні ситуації.

Даним документом визначено порядок організації харчування дітей, педагогів та персоналу під час перебування в укриттях цивільного захисту. Засновники закладів зобов'язані створювати запаси води та продуктів тривалого зберігання, це стосується як готових охолоджених продуктів так і страв з буфетного асортименту для заміни гарячого харчування.

Також дозволено використання одноразового посуду та мобільного обладнання — мармітів, термобоксів, портативних холодильників, а мінімальний інтервал між прийомами їжі має становити не менше 4 годин. Якщо ж перебування в укритті триває понад 4 години з моменту попереднього прийому їжі (якщо при цьому укриття не обладнано для споживання гарячої їжі), дозволяється гаряче харчування замінити готовими харчовими продуктами, це  можуть бути страви, напої та вироби з асортименту буфету (відповідно до 9 і 10 додатків Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти), а можуть бути й інші продукти/страви промислового виробництва відповідно до рекомендованого переліку та норм споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд (відповідно до 16 додатку постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. №305 «Про затвердження норм і Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).

Відтепер, для харчування дітей в укриттях дозволено використовувати:

- воду у герметично закритих великих бутлях та/або пляшках різної ємності;

- пастеризований або стерилізований 100% фруктовий сік;

- галетне печиво та хлібці;

- готові до вживання м’ясні, рибні та комбіновані м’ясо-овочеві консерви, консервовані каші з м’ясом, консервовані овочі, консервовані бобові, консервовані фрукти;

- суп ліофілізований або сублімований;

- білкові або фруктові батончики;

- сухі пластівці або гранола;

- сушені фрукти у порційних упаковках;

- горіхи та насіння у порційних упаковках;

- порційні мед або джем;

- чай пакетований.

Варто зазначити, що ці зміни дозволяють забезпечити харчування навіть у локальних сховищах або підвальних приміщеннях шкіл під час повітряних тривог чи надзвичайних ситуацій та що цей перелік і норми поширюються не лише на здобувачів освіти/дітей, а й на працівників закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux