Насіння – це найголовніше в сільському господарстві, адже від його здоров'я і якості залежить подальше життя культури зокрема і врожаю в цілому.
Щорічні втрати зерна від хвороб рослин досягають 10-20% і більше потенційного врожаю.
Близько 60% усіх хвороб рослин передаються саме з насінням, та й ґрунти також заражені інфекціями. Проте, і про шкідників забувати не варто, оскільки вони також чудово почуваються на полях, і за сприятливих для себе умов можуть почати пошкоджувати і висіяне насіння, і проростки, і сходи.
Запобігти проблемі зазвичай легше, як її усунути. Саме тому протруювання насіння є одним з найважливіших етапів у комплексі передпосівного обробітку насіння. Використання протруйників надійно захищає насіння і молоді рослини сільськогосподарських культур від хвороб та шкідників і підвищує продуктивність вирощуваної культури.
Яким же має бути протруйник? Підбираючи протруйник, необхідно врахувати види і наявність інфекції в насіннєвому матеріалі, агрокліматичні умови, травмованість і чистоту насіння, звернути увагу на фітосанітарний стан полів, біологічні особливості шкідників і патогенів.
Фунгіцидний захист насіння перед висівом є важливим профілактичним засобом, проте найкраще проводити фунгіцидно-інсектицидний захист насіння, причому науковці рекомендують застосовувати не двохкомпонентні, а трьохкомпонентні протруйники, що мають у своєму складі два різні фунгіциди та інсектицид. Також, потрібно надавати перевагу протруйникам із подовженою контактною дією.
Якщо діюча речовина має високу системну дію, то вона дуже швидко проникає у середину насіння, потім у проросток та досить швидко розкладається. Цього достатньо щоб знищити збудників хвороб всередині рослини (летюча сажка) та на поверхні насіння (тверда сажка), але зовсім не досить для контролю збудників хвороб, які будуть атакувати молоду рослину з ґрунту, або коли ураження проходить після проростання зерна. До таких хвороб можуть бути віднесені різноманітні кореневі гнилі (офібіліозна, фузаріозна, гельмінтоспоріозна та інші).
Що стосується внутрішньої інфекції (збудник летючої сажки), то з цією проблемою успішно справляється більшість системних триазолів. Складніше підібрати інші компоненти, бо вони хоч і впливають на більшість збудників зовнішньої інфекції, ступінь впливу їх досить різний.
Спеціалісти Управління фітосанітаної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертають увагу на таке:
- Завантаження протруєного насіння повинне проводитися у мішки, з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів, що щільно прилягають до вивантажувальних пристроїв, або в завантажники сівалок. На мішках повинен бути напис стійкою фарбою «ОТРУЙНЕ» або «ПРОТРУЄНЕ». Протруєне насіння зернових культур має зберігатися в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.
- Насіння, протруєне пестицидними протруйниками, прирівнюється за небезпечністю до пестицидів, а тому при завчасному завезенні у господарства чи за децентралізованого протруювання його необхідно зберігати в спеціальних приміщеннях, ізольованих від складів із продовольчим та фуражним зерном, продовольчими і побутовими товарами.
- Категорично забороняється змішувати протруєне насіння із непротруєним, здавати його на хлібоприймальні пункти, використовувати як харчовий продукт, корм для сільськогосподарських, домашніх тварин і птиці. Перевозити протруєне насіння до місця сівби дозволяється тільки в мішках зі щільної тканини або в автонавантажувачах сівалок.
- Забороняється перевезення людей разом із протруєним насінням.
- Не допускається вирівнювати рівень протруєного насіння у сівалці руками, для цього використовують дерев’яні лопатки, та пересипати розфасоване протруєне насіння в іншу тару.
Забороняється використовувати для протруювання насіння пестициди, які не входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Усі роботи з протруювання насіння слід проводити з дотриманням вимог техніки безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами.