• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Державний нагляд за дотриманням санітарного законодавства у закладах освіти Тернопільщини у 2024 році
опубліковано 24 січня 2025 року о 15:09

Державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства в закладах дошкільної та середньої освіти 

у 2024 році


Державний нагляд (контроль) у сфері санітарного законодавства здійснюється за 417 дошкільними закладами та 631 закладом загальної середньої освіти.

Впродовж року здійснено:

- 17 позапланових заходів державного нагляду (контролю) – перевірок: ЗДО - 4; ЗЗСО – 13.

Порушення виявлені на 13 об’єктах (ЗДО - 3; ЗЗСО – 10). За результатами перевірок керівникам закладів направлено 13 приписів, виконання їх проконтрольоване.

- 1048 комісійних обстежень за участю представників місцевої влади, інших контролюючих служб (ЗДО - 417; ЗЗСО – 631) щодо готовності до нового навчального року та 60 обстежень з питань організації харчування, що організували відділи освіти ТГ.

Порушення виявлені на 527 об’єктах (ЗДО - 215; ЗЗСО – 312).

 Опис основних видів порушень: 

- не дотримані гігієнічні вимоги при складанні розкладу навчальних занять та розподілу навчального навантаження протягом тижня, допустима сумарна кількість годин (навчальних занять) тижневого навантаження учнів не відповідає встановленим нормам;

- інвентар не промаркований, не виділено окремий інвентар для прибирання санітарних вузлів, засоби прибирання не зберігаються окремо;

- спеціальний одяг для прибирання приміщень і санітарних вузлів не промаркований і не зберігається окремо;

- не передбачені окремі приміщення для зберігання прибирального інвентарю та приготування дезінфекційних розчинів;

- не забезпечено своєчасне завершення ремонтних робіт до початку навчального року;

- немає холодної, гарячої протічної води на харчоблоках;

- недостатня кількість холодильного, технологічного обладнання, розроблювального інвентаря, столового, кухонного посуду чи потребує оновлення;

- відсутній витяжний зонт над кухонними плитами;

- недостатня кількість розроблювальних столів або потреба у їх заміні;

- відсутній психрометр в коморі для зберігання сипучих;

- керівник закладу не здійснює щоденний контроль за якістю продуктів, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні, дотриманням меню за меню-розкладом;

- відсутнє накриття для пісочниць на ніч;

- не проведено заміну перегорілих ламп в класних кімнатах;

- відсутні непрозорі двері в туалетних кабінах.

Керівникам надані пропозиції, рекомендації по усуненню виявлених порушень, з конкретними термінами їх виконання, інформовані відділи освіти територіальних громад, департамент освіти і науки Тернопільської ОВА.

Кількість закладів освіти, де організація харчування здійснюється:

- суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки: ЗДО - 0; ЗЗСО - 82;

- з доставкою гарячого харчування з харчоблоку «опорної кухні»: ЗДО - 0, ЗЗСО – 6;

- кейтеринг: ЗДО - 0; ЗЗСО – 4;

- лише буфетною продукцією: ЗДО - 1; ЗЗСО – 13 (причина у відсутності приміщень і умов для облаштування харчоблоку);

- не відповідають санітарним вимогам їдальні, буфети, роздаткові:

- за набором приміщень, площею, оздобленням виробничих приміщень: ЗДО - 1, ЗЗСО – 12;

- не мають холодної протічної води: ЗДО - 1, ЗЗСО – 5;

- не мають гарячої протічної води: ЗДО - 5, ЗЗСО – 11.

- Лабораторний контроль 

Проведено наступні лабораторні дослідження та інструментальні заміри:

- досліджень води питної за санітарно-мікробіологічними показниками – 170/виявлені відхилення в11 (6,5%);

- води питної за санітарно-хімічними показниками – 612/43 (7,0%);

- страв на калорійність – 224/4 (1,8%);

- страв на якість термічної обробки – 23/0;

- гігієнічних змивів – 2150/7 (0,3%);

- температури повітря – 117/0;

- відносної вологості – 20/0;

- освітлення природнього – 15/0.

З приводу незадовільних результатів лабораторного контролю керівникам закладів направлені пропозиції про усунення порушень і проведення додаткових досліджень.

- Розглянуто 4275 сезонних чотиритижневих меню (ЗДО - 2032, ЗЗСО – 2243), з них погоджено 3495 (ЗДО - 1637, ЗЗСО – 1858), інші - направлено на доопрацювання: ЗДО - 395, ЗЗСО - 385.

- Проаналізовано меню - розкладів: ЗДО - 223, ЗЗСО - 425, з них виявлені порушення: ЗДО – 53, ЗЗСО - 118.

- Розглянуто скарг - 3, факти не підтвердились.

У 2024 році спалахів кишкових інфекцій, випадків харчових отруєнь у закладах освіти не зареєстровано.

Питання забезпечення санепідблагополуччя населення, зокрема стану дотримання вимог санітарного законодавства у закладах освіти, двічі виносилось на розгляд регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ТОВА, ініційовано та заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС.

Двічі заслухано на засіданні робочої групи при Тернопільській ОВА з реалізації в області Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку.

Організовано та проведено 34 семінари – навчання, в т.ч. з організації харчування, для керівників закладів освіти та представників відділів освіти при ТГ, працівників закладів.

Результати діяльності служби висвітлюються на сайті Головного управління та інших ЗМІ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux