Державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства в закладах дошкільної та середньої освіти
у 2024 році
Державний нагляд (контроль) у сфері санітарного законодавства здійснюється за 417 дошкільними закладами та 631 закладом загальної середньої освіти.
Впродовж року здійснено:
- 17 позапланових заходів державного нагляду (контролю) – перевірок: ЗДО - 4; ЗЗСО – 13.
Порушення виявлені на 13 об’єктах (ЗДО - 3; ЗЗСО – 10). За результатами перевірок керівникам закладів направлено 13 приписів, виконання їх проконтрольоване.
- 1048 комісійних обстежень за участю представників місцевої влади, інших контролюючих служб (ЗДО - 417; ЗЗСО – 631) щодо готовності до нового навчального року та 60 обстежень з питань організації харчування, що організували відділи освіти ТГ.
Порушення виявлені на 527 об’єктах (ЗДО - 215; ЗЗСО – 312).
Опис основних видів порушень:
- не дотримані гігієнічні вимоги при складанні розкладу навчальних занять та розподілу навчального навантаження протягом тижня, допустима сумарна кількість годин (навчальних занять) тижневого навантаження учнів не відповідає встановленим нормам;
- інвентар не промаркований, не виділено окремий інвентар для прибирання санітарних вузлів, засоби прибирання не зберігаються окремо;
- спеціальний одяг для прибирання приміщень і санітарних вузлів не промаркований і не зберігається окремо;
- не передбачені окремі приміщення для зберігання прибирального інвентарю та приготування дезінфекційних розчинів;
- не забезпечено своєчасне завершення ремонтних робіт до початку навчального року;
- немає холодної, гарячої протічної води на харчоблоках;
- недостатня кількість холодильного, технологічного обладнання, розроблювального інвентаря, столового, кухонного посуду чи потребує оновлення;
- відсутній витяжний зонт над кухонними плитами;
- недостатня кількість розроблювальних столів або потреба у їх заміні;
- відсутній психрометр в коморі для зберігання сипучих;
- керівник закладу не здійснює щоденний контроль за якістю продуктів, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні, дотриманням меню за меню-розкладом;
- відсутнє накриття для пісочниць на ніч;
- не проведено заміну перегорілих ламп в класних кімнатах;
- відсутні непрозорі двері в туалетних кабінах.
Керівникам надані пропозиції, рекомендації по усуненню виявлених порушень, з конкретними термінами їх виконання, інформовані відділи освіти територіальних громад, департамент освіти і науки Тернопільської ОВА.
Кількість закладів освіти, де організація харчування здійснюється:
- суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки: ЗДО - 0; ЗЗСО - 82;
- з доставкою гарячого харчування з харчоблоку «опорної кухні»: ЗДО - 0, ЗЗСО – 6;
- кейтеринг: ЗДО - 0; ЗЗСО – 4;
- лише буфетною продукцією: ЗДО - 1; ЗЗСО – 13 (причина у відсутності приміщень і умов для облаштування харчоблоку);
- не відповідають санітарним вимогам їдальні, буфети, роздаткові:
- за набором приміщень, площею, оздобленням виробничих приміщень: ЗДО - 1, ЗЗСО – 12;
- не мають холодної протічної води: ЗДО - 1, ЗЗСО – 5;
- не мають гарячої протічної води: ЗДО - 5, ЗЗСО – 11.
- Лабораторний контроль
Проведено наступні лабораторні дослідження та інструментальні заміри:
- досліджень води питної за санітарно-мікробіологічними показниками – 170/виявлені відхилення в11 (6,5%);
- води питної за санітарно-хімічними показниками – 612/43 (7,0%);
- страв на калорійність – 224/4 (1,8%);
- страв на якість термічної обробки – 23/0;
- гігієнічних змивів – 2150/7 (0,3%);
- температури повітря – 117/0;
- відносної вологості – 20/0;
- освітлення природнього – 15/0.
З приводу незадовільних результатів лабораторного контролю керівникам закладів направлені пропозиції про усунення порушень і проведення додаткових досліджень.
- Розглянуто 4275 сезонних чотиритижневих меню (ЗДО - 2032, ЗЗСО – 2243), з них погоджено 3495 (ЗДО - 1637, ЗЗСО – 1858), інші - направлено на доопрацювання: ЗДО - 395, ЗЗСО - 385.
- Проаналізовано меню - розкладів: ЗДО - 223, ЗЗСО - 425, з них виявлені порушення: ЗДО – 53, ЗЗСО - 118.
- Розглянуто скарг - 3, факти не підтвердились.
У 2024 році спалахів кишкових інфекцій, випадків харчових отруєнь у закладах освіти не зареєстровано.
Питання забезпечення санепідблагополуччя населення, зокрема стану дотримання вимог санітарного законодавства у закладах освіти, двічі виносилось на розгляд регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ТОВА, ініційовано та заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС.
Двічі заслухано на засіданні робочої групи при Тернопільській ОВА з реалізації в області Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку.
Організовано та проведено 34 семінари – навчання, в т.ч. з організації харчування, для керівників закладів освіти та представників відділів освіти при ТГ, працівників закладів.
Результати діяльності служби висвітлюються на сайті Головного управління та інших ЗМІ.