Картопля — овоч, який вирощується практично на кожній присадибній чи дачній ділянці. Для отримання високого врожаю необхідний якісний посадковий матеріал. Тому важливо правильно відібрати та підготувати насіння, створити оптимальні умови для його зберігання, щоб посівні та врожайні якості овочевої культури не постраждали.
Фахівці відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендують як правильно зберігати насіннєву картоплю.
Звертаємо увагу на сорт. Щодо вибору сорту придатного для тривалого зберігання, то слід пам’ятати, що ранньостиглі сорти зберігаються погано. Такий сорт картоплі швидко стає млявим і втрачає свої насіннєві якості. Отже, для тривалого зберігання потрібно залишити сорти картоплі середнього і пізнього строків достигання.
Температурний режим. Вибір оптимального температурного режиму залежить від сорту рослинної культури. Зниження температури негативно впливає на насіннєві якості, а підвищення призводить до проростання бульб і розвитку захворювань. Бажано у сховищі мати термометр, щоб стежити за температурою під час зимівлі врожаю, адже при зберіганні насіннєвого матеріалу слід дотримуватися рекомендованих температур, щоб зберігати насіннєві властивості овочевої культури і не допустити передчасного проростання - впродовж перших 25–30 днів картоплю у складі зберігають при температурі 12-15°С, а потім поступово її знижують до 2-4°С і підтримують її на такому рівні до весни. Будь – яке відхилення температури зберігання від оптимальної негативно впливає на схожість і врожайність картоплі. А от оптимальна відносна вологість повітря в картоплесховищах має становити 90-95% .
Готуємо картоплю насіннєву до зберігання. Зібрану картоплю не можна відразу ж закладати на зберігання. Шкірка у такого овочу ще тонка і недостатньо дозріла. Щоб вона стала більш щільною і дрібні пошкодження зажили, потримайте насіннєвий матеріал в добре вентильованому місці протягом двох тижнів потім слід відсортувати, видалити усі дрібні бульби, хворі, загниваючі чи з механічними пошкодженнями.
Тара для зберігання насіння картоплі.
Дерев’яні ящики. Вони практичні і зручні для застосування. Деревина добре поглинає надлишкову вологу, а при зниженні вологості віддає її. Якщо тара зроблена з хвойних порід дерева, то вона має ще і знезаражувальні властивості, попереджаючи появу хвороб.
Пластмасові ящики з отворами. Забезпечують хорошу вентиляцію повітря при зберіганні насіння. Ємності легкі і швидко миються.
Мішки. Мішковина відмінно пропускає повітря і вбирає зайву вологу. Альтернативний варіант — поліпропіленові мішки, які міцні, стійкі до перепаду температур і не виділяють шкідливих речовин.
Для зберігання великої кількості насіннєвих бульб добре підійде контейнер, зроблений з дерев’яних решіток, скріплених за допомогою металевого каркаса.
Стрижка відростків. При періодичному огляді посівного матеріалу важливо звертати увагу не лише на вигляд самої бульби, а й на паростки. Якщо вони стали проростати завчасно, важливо їх обережно зрізати, але не обривати. При виламуванні паростка зазвичай залишаються пошкодженими бруньки, і це призводить до поганої врожайності. Необхідно регулярно перебирати насіннєвий матеріал (2 рази за зиму), щоб своєчасно видалити відростки, які з’явилися.
Сусідство з іншими овочами. Картоплю зберігають поряд з редькою і буряком. Овочі кладуть зверху. Вони відмінно вбирають вологу і не допускають гниття садивного матеріалу.
У ящики з посівною картоплею досвідчені городники додатково кладуть листя горобини, гілки ялини, полину, папороті. Це допомагає захистити картоплю від гнилі. А сухе листя м’яти здатне запобігти проростанню.
Вимоги до зберігання насіннєвої картоплі викладені в ДСТУ 4013-2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої».
Сподіваємось, що дотримання наших рекомендацій щодо умов зберігання насіннєвого матеріалу буде запорукою гарного врожаю в наступному році!