Вдосконалюючи заходи щодо виробництва та обігу молока й молочних продуктів, відповідно до європейського законодавства, Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило наказ від 11 липня 2024 року № 2033, який вносить зміни до вимог безпечності та якості молока і молочних продуктів (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, від 12 березня 2019 року № 118.
Зокрема, запроваджуються вимоги до сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт кінцевому споживачу, а також до господарств з виробництва молока й тварин, від яких таке молоко отримується. Чітко встановлюються місця та правила реалізації такого молока: безпосередньо з господарства з виробництва молока, з фермерського магазину, з ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока. Затверджені вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока;
- Оператор ринку молока та молочних продуктів, який вводить в обіг молоко, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт через молочні автомати для нефасованого сирого молока, повинен розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
- Реалізація молока здійснюється в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці на території територіальної громади;
- Молочні автомати повинні розміщуватись в чистих приміщеннях, щоб знизити ризик забруднення молока, без потрапляння на них прямих сонячних променів;
- Приміщення мають бути захищені від шкідників, бути належно відокремлені від приміщень для утримання тварин;
- Молочний автомат повинен бути оснащений термометром, температура повинна підтримуватись не вище +6ºС, та автоматично відображатися для споживача;
- Контроль температури в молочному автоматі проводити щодня;
- Не дозволяється в один автомат зливати молоко з різних господарств;
- Не дозволяється в одному автоматі змішувати різні партії молока від одного й того ж господарства;
- Молоко має бути отримане в господарстві з виробництва молока не пізніше 24 годин з моменту доїння. Під час транспортування температура молока не вище +6ºС;
Вимоги до тварин:
- Ідентифіковані та зареєстровані, чисті та зорові;
- Щомісячний огляд тварин державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром. Щомісяця проводиться дослідження на скриті форми маститів, для визначення здоров’я вимені;
- Кількість соматичних клітин (КСК) в індивідуальних зразках сирого молока не повинно перевищувати для ВРХ 250 тис. клітин/мл. Якщо КСК перевищує 250 тис. клітин/мл, дослідження молока з кожної чверті вимені проводять бактеріологічно для визначення збудників маститу;
Окрім того, запроваджуються чіткі механізми щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока, отриманого в місцях первинного виробництва, на залишки протимікробних препаратів/ антибіотиків, точку замерзання, а також на лужну фосфатазу під час дослідження молока безпосередньо після термічної обробки та затверджені методи до цих досліджень.