Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів

опубліковано 03 січня 2025 року о 15:18

Вдосконалюючи заходи щодо виробництва та обігу молока й молочних продуктів, відповідно до європейського законодавства, Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило наказ від 11 липня 2024 року № 2033, який вносить зміни до вимог безпечності та якості молока і молочних продуктів (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, від 12 березня 2019 року № 118.

Зокрема, запроваджуються вимоги до сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт кінцевому споживачу, а також до господарств з виробництва молока й тварин, від яких таке молоко отримується. Чітко встановлюються місця та правила реалізації такого молока: безпосередньо з господарства з виробництва молока, з фермерського магазину, з ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока. Затверджені вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока;

  • Оператор ринку молока та молочних продуктів, який вводить в обіг молоко, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт через молочні автомати для нефасованого сирого молока, повинен розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
  • Реалізація молока здійснюється в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці на території територіальної громади;
  • Молочні автомати повинні розміщуватись в чистих приміщеннях, щоб знизити ризик забруднення молока, без потрапляння на них прямих сонячних променів;
  • Приміщення мають бути захищені від шкідників, бути належно відокремлені від приміщень для утримання тварин;
  • Молочний автомат повинен бути оснащений термометром, температура повинна підтримуватись не вище +6ºС, та автоматично відображатися для споживача;
  • Контроль температури в молочному автоматі проводити щодня;
  • Не дозволяється в один автомат зливати молоко з різних господарств;
  • Не дозволяється в одному автоматі змішувати різні партії молока від одного й того ж господарства;
  • Молоко має бути отримане в господарстві з виробництва молока не пізніше 24 годин з моменту доїння. Під час транспортування температура молока не вище +6ºС;

Вимоги до тварин:

- Ідентифіковані та зареєстровані, чисті та зорові;

  • Щомісячний огляд тварин державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром. Щомісяця проводиться дослідження на скриті форми маститів, для визначення здоров’я вимені;
  • Кількість соматичних клітин (КСК) в індивідуальних зразках сирого молока не повинно перевищувати для ВРХ 250 тис. клітин/мл. Якщо КСК перевищує 250 тис. клітин/мл, дослідження молока з кожної чверті вимені проводять бактеріологічно для визначення збудників маститу;

Окрім того, запроваджуються чіткі механізми щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока, отриманого в місцях первинного виробництва, на залишки протимікробних препаратів/ антибіотиків, точку замерзання, а також на лужну фосфатазу під час дослідження молока безпосередньо після термічної обробки та затверджені методи до цих досліджень.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux