Передусім з’ясуємо, які види транс-жирів існують. Перший вид – природні транс-жирні кислоти, тобто - натуральні транс-жири, які можна зустріти в м’ясі і молоці жуйних тварин (велика рогата худоба, вівці і кози). Вони утворюються природним шляхом в процесі перетравлення трави, і їх невелика кількість міститься в натуральній їжі. Транс-жирних кислот тут дуже мало, питома вага цього компонента настільки мала, що транс-жири не можуть надати негативний вплив на здоров’я.
Решта, другий вид - продукт промислового виробництва, що являє собою тверду жирову масу, отриману шляхом впливу високих температур на рослинні олії. Під час процедури (яку називають гідрогенізацією) масла насичуються молекулами водню, в результаті чого змінюється молекулярна структура ненасичених жирних кислот. Такий жир має властивість тверднути за кімнатної температури. Отже - транс-жирні кислоти – це гідрогенізована рослинна олія. Звичайна рослинна олія (соняшникова, оливкова, соєва, кукурудзяна) при смаженні може ставати джерелом транс-жирів!
Транс-жири містяться в будь-яких рослинних оліях, які зазнали вторинного нагрівання до високих температур, особливо, у разі багаторазового приготування їжі, а також транс-жири можуть утворюватися в жирних продуктах, при їх повторному підігріванні – наприклад, в мікрохвильовій печі.
Що ж саме відбувається в організмі людини і чим вони, транс-жири шкідливі? Транс-ізомери жирних кислот, які утворюються під час гідрогенізації олій, можуть спровокувати багато захворювань. Транс-жири мають властивість накопичуватися в організмі людини, що призводить до різних захворювань і патології: розвиток діабету, зниження імунітету, народження дітей із малою вагою, порушення роботи деяких ферментів, злоякісних пухлин. Коли транс-жири потрапляють в організм людини, їх деформовані молекули витісняють корисні жирні кислоти з клітинних мембран. Це порушує повноцінне живлення клітин, а також не дає їм звільнитися від продуктів життєдіяльності. Клітини не справляються зі своїми завданнями, в організмі накопичуються токсичні речовини і порушується обмін речовин. Вони знижують показник «хорошого» холестерину і підвищують – «поганого». Це збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, через накопичення і відкладення жиру в кровоносних судинах і мембранах. Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань.
Продукти, що містять транс-жири, можуть довгий час зберігатися на складах, холодильні камери не потрібні і, відповідно, собівартість таких продуктів буде низькою.
Найчастіше штучні транс-жири містяться у кондитерських виробах, ковбасі, готових десертах, морозиві, чіпсах, крекері, випічці, маргарині; картоплі фрі та «фаст-фуді», які тривалий час смажаться на рослинній олії. Якщо маргарин містить мінімальну кількість транс-жирів, то обсмажування або виготовлення випічки може значно підвищити кількість шкідливих канцерогенів.
Саме з цієї причини лікарі і дієтологи рекомендують звести до мінімуму смажену їжу, а найкраще зовсім виключити її з раціону харчування.
Щоб зменшити споживання транс-жирів, дотримуйтеся наступних правил у харчуванні:
віддавайте перевагу домашній їжі, яку приготували з натуральних і свіжих продуктів;
виключіть зі свого раціону всі швидкі і шкідливі перекуси, на заміну вживайте сухофрукти та горіхи;
рідше вживайте різні соуси, готуйте їх самостійно.
відмовтеся від обсмажування продуктів, а особливо від обсмажування на фритюрі, віддайте перевагу такому способу приготування їжі, як запікання, варіння, тушкування;
уважно вивчайте склад кондитерської продукції на етикетці, найчастіше булочки і печиво – це вже вуглеводно-жировий продукт;
у складі продукту транс-жири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.
якщо на етикетці продукту серед інгредієнтів ви побачили «частково гідрогенізовані рослинні олії», або вказано жир незрозумілого походження це означає, що в його складі є рослинний гідрогенізований жир - тоді варто відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних транс-жирів.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала небезпечний вплив промислових транс-жирів на організм людини і рекомендує виробникам повністю виключити їх зі складу продуктів харчування, а споживачам знизити вживання транс-жирів.
З жовтня 2023 року, після завершення трирічного перехідного періоду, набув чинності наказ МОЗ України № 1613 (згідно з регламентом ЄС №2019/649) щодо обмеження вмісту транс-жирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження та не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті.
Контролем за дотриманням вимог щодо обмеження транс-жирів займається Державна служба з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів (Держпродспоживслужба). На сьогодні затверджено План державного моніторингу щодо вмісту транс-жирних кислот на 2025 рік, відповідно до якого вибірково досліджуватимуться різні види продукції. Результати даної роботи буде додатково висвітлені на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.