• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна провели моніторинг стану насінницьких посівів озимих культур закладених під урожай 2025 року
опубліковано 21 березня 2025 року о 11:53

Стан перезимівлі озимих культур є важливим фактором для аграріїв, оскільки від цього залежить майбутній урожай.

З метою належного догляду за посівами та здійснення відповідних організаційно-технічних заходів, потрібно проводити моніторинг стану озимих культур — систематичні спостереження і контроль за станом посівів озимих культур.

Щодо питання перезимівлі озимих зернових культур, не дивлячись на зміну клімату, а саме, поступове потепління, завжди приділяється неабияка увага виробників насіння, адже його результати є визначальними в аспекті забезпечення економічного потенціалу кожного окремо взятого господарства та продовольчої безпеки нашої держави в цілому. Від величини загибелі посівів залежать не тільки кількісні втрати насіннєвої продукції, але й заходи по ліквідації її наслідків, пов’язані з додатковими матеріальними витратами на насіннєвий матеріал і перебудовою планів проведення весняно-польових робіт. Із значним ушкодженням чи загибеллю озимини неминучим є запізнення з сівбою ярих культур, а, отже, зниження їх врожайності і частки високоякісного насіннєвого матеріалу.

Разом з цим, навіть порівняно сприятливі погодні умови в подальшому не виключають систематичної оцінки умов перезимівлі та стану посівів озимих зернових культур, яка повинна проводитися за комплексом метеорологічних факторів, головним з яких є мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння рослин, що характеризує ступінь несприятливої дії низьких температур, критичні значення яких для озимини в кінці зимівлі та навесні навіть за нетривалого похолодання можуть становити лише 8–12°С морозу.

Важливою складовою моніторингу посівів озимих культур є діагностика їх стану та прогноз перезимівлі посівів на кожному конкретному полі, оскільки щороку комбінація погодних чинників у зимовий період змінюється.

Погодні умови впродовж більшої частини зимового періоду в нашому регіоні були достатньо сприятливими для перезимівлі озимих зернових культур, про що свідчать стан посівів та гідротермічні показники.

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели моніторинг стану насінницьких посівів озимих культур закладених під урожай 2025 року в суб'єктів насінництва Тернопільської області.

Зазначимо, що за результатами обстежень стану насінницьких посівів озимих культур, встановлено: що культури перезимували добре, значних негативних наслідків не відбулось, що перш за все пояснюється помірно низькою температурою повітря та ґрунту, порівняно нетривалою дією морозів. Сходи отримали майже на всіх посівних площах. Позитивним виявилося і те, що ґрунт під посівами не був перезволожений, як це іноді буває в другій половині зимового періоду, що зменшило його теплопровідність, а отже суттєво загальмувало проникнення морозу до кореневої системи рослин.

Тому, враховуючи загальний стан посівів, наразі, задовільний або переважно добрий.

На полях рослини знаходилися у фазі кущіння, утворивши в середньому 2–5 пагонів та мають достатньо розвинену вторинну кореневу систему.

Господарники розробляють подальший план робіт відносно до умов, що склалися, а також відповідну систему догляду за посівами озимих культур.

Сьогодні суб’єкти насінництва упевнено проводять комплекс весняно польових робіт, проведено роботи з азотного підживлення і підживлення сульфатом амонію, та розпочали посів ярих культур.

Під час моніторингу у насіннєвих господарствах Тернопільщини, спеціалісти надали рекомендації щодо подальшого поводження з насіннєвими посівами для хорошого врожаю в подальшому.















Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux