Шкідники запасів зерна і заходи боротьби з ними
Шкідники запасів – найбільша проблема для підприємств які зберігають та переробляють зерно. Шкідники зерносховищ здатні знищити до 50% зібраного врожаю та значно знизити якість вцілілої частини. Щоб цього не допустити потрібно добре знати, які організми завдають найбільше шкоди зерну в Україні та як його захистити.
Найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками зерна та зернової продукції в Україні є комірний і рисовий довгоносики, великий та малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильник, рудий борошноїд, зернова міль, борошняний кліщ, хатня миша та пацюки.
Комахи становлять велику небезпеку для врожаїв і прибутків. Їх потенціал до розмноження величезний, а тому за тривалого зберігання насіння та зерна вони можуть накопичуватися в значній кількості.
На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що для розвитку більшості шкідників хлібних запасів оптимальний температурний діапазон перебуває у межах 18-32°C. Тривалі мінусові та мінімальні позитивні температури стримують їхній розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів, і вони поступово гинуть.
Основні санітарно-профілактичні заходи боротьби з комірними шкідниками:
Запобіжні заходи розпочинаються з підготовки зерносховищ до зберігання зерна, або продуктів його переробки. Зерносховища перед завезенням нової партії треба повністю очистити, а при необхідності провести знезараження. Проводячи очищення зерносховищ, особливо складського типу, слід особливу увагу звернути на важкодоступні місця, в яких можуть знаходиться шкідники зернових культур. Очищенню підлягає також прилегла територія та техніка для обробки і переміщення зерна.
Під час засипання в сховище та зберігання, особливу увагу слід звернути на вологість зерна. Вологість у жодному разі не має перевищувати норм установлених окремо для насіння та продовольчо-кормового зерна. У разі тривалого зберігання вологість краще зменшувати на 2-4% порівняно з нормами – це значно посилює стійкість зерна до ушкодження шкідниками та обмежує їхню життєдіяльність.
Одним із ефективних запобіжних заходів боротьби з комірними шкідниками зернових культур є охолодження зерна. Його можна застосовувати як профілактично, так і з метою пригнічення життєдіяльності більшості шкідників. Для цього достатньо температуру зернової маси довести до 8…10°С. При температурі 5…6°С, термін надійності зберігання збільшується втричі. Охолодження виконують в холодну суху погоду за допомогою провітрювання чи активного вентилювання.
Найрадикальнішим знищувальним заходом боротьби зі шкідниками зернових запасів продовжує залишатись хімічна дезінсекція зерна: волога, аерозольна, газова (фумігація). Хімічну обробку виконують за спеціальною інструкцією та проводять організації, які мають свідоцтва та посвідчення про право роботи з пестицидами. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».(При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.)
Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області наголошує, що постійний моніторинг появи комах у зерносховищах та дотримання санітаро–профілактичних заходів по боротьбі з шкідниками запасу, забезпечить контроль якості зернової продукції на етапі її переробки та дозволить зберігати зерно в гарному стані тривалий час.