• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Шкідники запасів зерна і заходи боротьби з ними
опубліковано 14 листопада 2024 року о 11:54

 

Шкідники запасів зерна і заходи боротьби з ними

Шкідники запасів – найбільша проблема для підприємств які зберігають та переробляють зерно. Шкідники зерносховищ здатні знищити до 50% зібраного врожаю та значно знизити якість вцілілої частини. Щоб цього не допустити потрібно добре знати, які організми завдають найбільше шкоди зерну в Україні та як його захистити.

Найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками зерна та зернової продукції в Україні є комірний і рисовий довгоносики, великий та малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильник, рудий борошноїд, зернова міль, борошняний кліщ, хатня миша та пацюки.

Комахи становлять велику небезпеку для врожаїв і прибутків. Їх потенціал до розмноження величезний, а тому за тривалого зберігання насіння та зерна вони можуть накопичуватися в значній кількості.

На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що для розвитку більшості шкідників хлібних запасів оптимальний температурний діапазон перебуває у межах 18-32°C. Тривалі мінусові та мінімальні позитивні температури стримують їхній розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів, і вони поступово гинуть.

Основні санітарно-профілактичні заходи боротьби з комірними шкідниками:

За­побіжні за­хо­ди розпочинаються з підго­тов­ки зер­но­с­хо­вищ до зберіган­ня зерна, або продуктів його переробки. Зер­но­с­хо­ви­ща перед завезенням нової партії треба повністю очи­с­ти­ти, а при необхідності провести знезараження. Про­во­дя­чи очи­щен­ня зер­но­с­хо­вищ, особ­ли­во складсь­ко­го ти­пу, слід особ­ли­ву ува­гу звер­ну­ти на важ­ко­до­с­тупні місця, в яких можуть знаходиться шкідни­ки зернових культур. Очищен­ню підля­гає та­кож при­лег­ла те­ри­торія та техніка для об­роб­ки і пе­реміщен­ня зер­на.

Під час за­си­пан­ня в схо­ви­ще та збе­ріган­ня, особ­ли­ву ува­гу слід звер­ну­ти на во­логість зер­на. Во­логість у жод­но­му разі не має пе­ре­ви­щу­ва­ти норм ус­та­нов­ле­них ок­ре­мо для насіння та про­до­воль­чо-кор­мо­во­го зер­на. У разі три­ва­ло­го зберіган­ня во­логість кра­ще змен­шу­ва­ти на 2-4% порівня­но з нор­ма­ми – це знач­но по­си­лює стійкість зер­на до уш­ко­д­жен­ня шкідниками та об­ме­жує їхню життєдіяльність.

Од­ним із ефек­тив­них за­побіжних за­ходів бо­роть­би з комірни­ми шкідни­ка­ми зернових культур є охо­ло­д­жен­ня зер­на. Йо­го мож­на за­сто­со­ву­ва­ти як профілак­тич­но, так і з ме­тою пригнічен­ня життєдіяль­ності біль­шості шкідників. Для цьо­го до­стат­ньо тем­пе­ра­ту­ру зер­но­вої ма­си до­ве­с­ти до 8…10°С. При тем­пе­ра­ту­рі 5…6°С, термін надійності зберіган­ня збільшується втри­чі. Охо­ло­д­жен­ня ви­ко­ну­ють в хо­лод­­ну су­ху по­го­ду за до­по­мо­гою провітрю­ван­ня чи ак­тив­но­го вен­ти­лю­ван­ня.

Най­ра­ди­кальнішим зни­щу­валь­ним за­хо­дом бо­роть­би зі шкідни­ка­ми зер­но­вих за­пасів про­дов­жує за­ли­ша­тись хімічна дезінсекція зер­на: волога, ае­ро­золь­на, га­зо­ва (фумігація). Хімічну об­роб­ку ви­ко­ну­ють за спеціаль­ною ін­струк­цією та про­во­дять ор­ганізації, які ма­ють свідоцтва та посвідчення про право роботи з пестицидами. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».(При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.)

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області наголошує, що постійний моніторинг появи комах у зерносховищах та дотримання санітаро–профілактичних заходів по боротьбі з шкідниками запасу, забезпечить контроль якості зернової продукції на етапі її переробки та дозволить зберігати зерно в гарному стані тривалий час.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux