У зв’язку з тим, що на усій території України встановлено карантин відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами), від 20 травня 2020 року №392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів", від 22 липня 2020 року №641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" 28 листопада 2022 року оновлено протиепідемічні заходи у закладах освіти (зокрема в закладах позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти) на період карантину, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), які затверджено постановою №1 Головного державного санітарного лікаря України (на заміну постанови від 6 вересня 2021 року №10).
Відповідно до постанови відповідальність за організацію та виконання заходів покладається на засновника (власника) та керівника закладу освіти. З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19) суб’єкти, що відповідальні за влаштування, утримання закладів освіти, мають здійснювати свою діяльність з урахуванням вимог санітарного законодавства, вимог встановлених Кабінетом Міністрів України на період карантину та необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19).
Керівник та медичний персонал закладу освіти, або відповідальна особа, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу, забезпечують:
Протиепідемічними заходами передбачено, що допуск до роботи персоналу закладів освіти рекомендовано здійснювати за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс, рот та підборіддя, у тому числі виготовлених самостійно, незалежно від їхнього вакцинального статусу.
В разі організації освітнього процесу в очному або змішаному (поєднання очного навчання та навчання з використанням дистанційних технологій) режимі, керівник закладу освіти розробляє та затверджує графік, за яким відбувається допуск здобувачів освіти до закладу, та маршрути руху здобувачів освіти (залучаються всі можливі входи в приміщення закладу). Графік допуску повинен бути сформований таким чином, щоб запобігати утворенню скупчення учасників освітнього процесу.
Засоби індивідуального захисту можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладами освіти рекомендовано використовувати захисні маски.
У санітарних кімнатах потрібно забезпечити наявність рідкого мила та паперових рушників (або електросушарок для рук). Використання багаторазових рушників заборонено. Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом.
Використання антисептиків доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується.
Після проведення занять у кінці робочого дня необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо).
Після кожного навчального заняття необхідно проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин.
Керівник закладу освіти розробляє графік харчування здобувачів освіти. Рекомендовано провести розрахунок максимальної кількості здобувачів освіти, які можуть одночасно отримувати (на лінії роздачі) та вживати їжу, для забезпечення фізичної дистанції. При організації харчування рекомендовано забезпечити відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб. Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором
Функціонування питних шкільних фонтанчиків на території закладу освіти на період карантину не дозволяється. Питний режим здобувача освіти організовується з допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини або фасованої питної продукції.