• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Профілактика ботулізму. Спеціалісти Чортківського районного управління проводять роз’яснювальну роботу щодо правил реалізації харчових продуктів у літній період
опубліковано 05 липня 2024 року о 10:59

Держпродспоживслужба нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.

Спеціалісти Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області області відповідно Доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 31.05.2024 №01-11.1.1/5/12-2024 «Щодо профілактики ботулізму» з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму, та керуючись законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення», зокрема ботулізму, зустрілися із директором ринку м.Заліщики. Під час зустрічі провели відповідну роз’яснюючу роботу, щодо правил реалізації харчових продуктів у літній період, зокрема:

- операторам ринку харчових продуктів на агропродовольчих ринках дотримуватися вимог законодавства стосовно безпечності та окремих показників якості харчових продуктів під час реалізації риби та рибних продуктів;

- неприпустимості придбання населенням риби та рибної продукції у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі.

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

-для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

-сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;

-швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

-суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

-домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

-не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

-бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

-не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

-купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

-при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.


Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux