На ринку вже з’являється молодняк домашньої птиці. Сьогодні пропозиція пташиного ринку тішить розмаїттям. Кожен охочий вирощувати домашню птицю може знайти для себе свій варіант: кури, гуси, качки, індики.
При придбанні молодняку птиці власник має право вимагати від господарства-постачальника чи в особи, що продає птицю населенню, ветеринарні документи, де повинно бути вказано: благополуччя господарства-постачальника та регіону щодо інфекційних хвороб птиці, де він знаходиться, дати проведення щеплень птиці, стан здоров’я та результати проведених лабораторних досліджень.
Одноденні курчата під час купівлі повинні бути з густим, сухим пухом, мати закриті пупки, які не виступають, рівні міцні ноги, правильний дзьобик, широку та пропорційну голову, крила щільно притиснуті до тулуба, живіт на дотик м’який та підібраний, суху та чисту задню частину, бути жвавими, швидко реагувати на стукіт пальцем. Під час купівлі доросліших птахів варто звернути увагу на їхню поведінку, форму тіла. Хворих курчат видаватимуть перерослі махові пера, малорухливість, згорбленість. Ці ж симптоми свідчитимуть і про переохолодження птиці, що згодом може призвести до хвороби та загибелі.
Пінисті випорожнення, блідо-жовтого кольору або темно-коричневі з кров’яними цятками – це очевидна ознака хвороб. Намагайтеся не застудити курчат у перші ж години. Перевозьте їх в утепленій коробці з рівним дном. Утримуйте їх у сонячному, і затіненому куточку. Переохолодження, перегрів, намокання в дощ погано позначаються на здоров’ї птиці.
Часто на ринку ми можемо побачити дещо облисілих пташенят, але це не ознака хвороби. Такий вигляд притаманний для бройлерів, а пов’язують його з тим, що кістки розвиваються дещо інтенсивніше, ніж змінюється оперення.
Перші 10 днів курчат годують вісім разів на день, через кожні дві години. З 10-денного віку корм дають через три години, з тритижневого – три-чотири рази на добу. При цілодобовому освітленні в перші 10 діб курчата їдять практично безперервно. Для курчат годиться тільки свіжий корм. Вологий корм в жодному разі не залишайте в годівниці більш ніж на дві години. Якщо курчат придбали на ринку, обов’язково запитайте у продавця, чим їх годували, тому що, різка зміна раціону може призвести до хвороб, а то й загибелі курчат.
Спеціалістами Держпродспоживслужби здійснюються візити на агропродовольчі ринки Тернопільської області, під час яких моніториться наявність супровідних ветеринарних документів на наявну у реалізації птицю та проводять роз’яснювальну роботу із продавцями щодо запобігання занесенню та розповсюдженню гостроінфекційних захворювань.