У зв’язку з ймовірністю поширення небезпечних шкідливих організмів Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу виробників, експортерів та імпортерів дерев’яного пакувального матеріалу на те, що виготовлення, ввезення з-за кордону, перевезення в межах України та експорт дерев’яного пакувального матеріалу, в тому числі як супровідного матеріалу для будь-яких вантажів, здійснюється згідно Наказу Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 р. №731 «Про затвердження Фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах України, експорту та виробництва дерев’яного пакувального матеріалу» (Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства аграрної політики та продовольства № 318 від 22.056.2013, № 44 від 06.02.2017).
Виробництво та маркування дерев’яного пакувального матеріалу на території України здійснюють особи, що включені до Реєстру осіб, які здійснюють господарську діяльність з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу, який веде Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Виробники дерев’яного пакувального матеріалу, що включені до Реєстру, повинні дотримуватись процесів виготовлення та термообробки такої дерев’яної тари, зокрема:
проводити виготовлення дерев’яного пакувального матеріалу тільки з окорованої неураженої шкідливими організмами деревини;
після розвантаження деревини, призначеної для виготовлення дерев’яного пакувального матеріалу, транспортні засоби підлягають обов'язковому очищенню зі знищенням решток, а в разі потреби – знезараженню;
складські приміщення та обладнання, що використовувались для виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу, підлягають обов'язковому очищенню від залишків непридатної деревини та кори та не рідше одного разу на два роки знезараженню;
з метою виявлення шкідливих організмів не менше ніж двічі на рік особи повинні здійснювати самостійні обстеження місць виробництва дерев’яного пакувального матеріалу.
У разі виявлення карантинних організмів, у процесі виробництва та за результатами самостійних обстежень місць виробництва, особа повинна негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
Необхідно знати та пам’ятати, що процес термічної обробки повинен забезпечувати нагрівання дерев’яного пакувального матеріалу до температури по всій товщині деревини (включаючи серцевину) як мінімум до +56° C протягом не менше 30 хвилин.
Після проведення окорування, знищення залишків непридатної для використання деревини та кори, термообробки та здійснення фітосанітарних процедур до партії дерев’яного пакувального матеріалу, наноситься маркування шляхом проставлення штампа на такий дерев’яний пакувальний матеріал.
Порушення фітосанітарних правил та заходів при виготовленні, використанні та обігу дерев’яної пакувальної тари призводить до виникнення різноманітних бар’єрів при експорті продукції вітчизняного походження (надходження нотифікаційних повідомлень з країни-імпорту) та можливість проникнення небезпечних видів карантинних шкідників, хвороб, нематод при імпорті, які ще невідомі для України і які можуть завдати великої шкоди для лісових насаджень.
Отже, звертаємо увагу суб’єктів господарської діяльності, які при обігу продукції використовують дерев’яний пакувальний матеріал, дотримуватися усіх фітосанітарних вимог, правил, щоб уберегтися від невиправданих бар’єрів у міжнародній торгівлі та не завезти карантинних організмів на територію нашої країни.
Для більш детальної інформації та для отримання консультації щодо обігу дерев’яного пакувального матеріалу звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за телефоном 52 18 14.