Далеко не завжди під час збирання врожаю складаються сприятливі погодні умови. Для зменшення ризиків підприємства планують проведення десикації. Цей захід не тільки дає змогу вчасно зібрати врожай, знизити ступінь засміченості посівів і втрати зерна, а й є важливим агроприйомом при обробці культур із нерівномірним терміном дозрівання.
Десикація дозволяє скоротити терміни вегетації рослин, заощадити кошти на сушінні зерна, запобігти висипанню насіння з кошиків/стручків, також може зняти питання високої забур’яненості посівів. Десикація не впливає на якість насіння та його схожість, біологічний потенціал урожайності зберігається.
Десикацію проводять на посівах соняшнику, льону, сої, пшениці, гороху, картоплі, насінників цукрових буряків, люцерни, конюшини та інших культур приблизно за 10 діб до збирання урожаю. Десикацію посівів рекомендовано проводити за вологості насіння 45-50%. Пришвидшення достигання сільськогосподарських культур на 2-3 тижні та звільнення після них полів дає можливість вчасно та ефективно підготувати такі поля під посів наступної культури у сівозміні. Під час збирання врожаю культур після десикації полегшується робота машин і механізмів у посівах.
Десикацію соняшнику здійснюють для прискорення дозрівання і збирання врожаю та зниження його втрат від грибкових хвороб кошика (білої та сірої гнилі). На посівах сої десикація дає змогу скоротити термін достигання насіння, знижує вологість насіння, допомагає зберегти його якість, знімає потребу післязбирального сушіння врожаю.
Таким чином, застосування десикації сприяє зменшенню вологості зерна та насіння, полегшує збирання урожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю та витрати на доведення до стандарту зібраного насіння.
Технологія застосування десикантів передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів, вибір яких залежить від обсягу десикаційних заходів, термінів проведення, особливостей культури, яку обробляють та місця розташування посіву.
Застосування десикантів – дуже відповідальний процес. Порушення регламентів застосування десикації може спричинити негативні наслідки: пестициди в разі потрапляння на інші рослини (в т.ч. насадження багаторічних деревних рослин та кущів) можуть призвести до їх знищення або істотного пошкодження, а також призвести до отруєння та загибелі бджіл.
Для запобігання порушення технологічних та санітарних вимог при застосуванні пестицидів і попередження негативних наслідків для населення та навколишнього середовища Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області нагадує про необхідність дотримання суб’єктами господарювання технологічних та санітарних вимог при застосуванні десикантів, в тому числі вимог Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98.
Серед них першочергово слід звернути увагу на такі вимоги:
Під час проведення робіт із застосуванням пестицидів в першу чергу необхідно забезпечити збереження здоров’я людей і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів.
Крім того нагадуємо, що порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства.